Οδοντότσιχλα του αμερικανικού στρατού αντικαθιστά επάξια το βούρτσισμα
Οι Αμερικανοί στρατιώτες φαίνεται ότι εφοδιαστούν σύντομα με ένα ακόμα φονικό όπλο: μια οδοντότσιχλα η οποία σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος που σχηματίζουν την πλάκα και επιτρέπει στο προσωπικό να περνά μέρες στο πεδίο της μάχης χωρίς οδοντόβουρτσα.
36
Οι Αμερικανοί στρατιώτες φαίνεται ότι εφοδιαστούν σύντομα με ένα ακόμα φονικό όπλο: μια οδοντότσιχλα η οποία σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος που σχηματίζουν την πλάκα και επιτρέπει στο προσωπικό να περνά μέρες στο πεδίο της μάχης χωρίς οδοντόβουρτσα.
Η πειραματική τσίχλα, την οποία παρουσίασαν στρατιωτοί γιατροί την περασμένη εβδομάδα, περιέχει μια πρωτεΐνη με την ονομασία KSL, η οποία καταπολεμά τα παθογόνα βακτήρια του στόματος όπως ο Streptococcus mutants.
Η στοματική υγιεινή, εξήγησαν οι ερευνητές του στρατιωτικού Αποσπάσματος Οδοντιατρικής Έρευνας, είναι συχνά σοβαρό πρόβλημα για τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, για τους οποίους η οδοντόβουρτσα και το νήμα είναι απλως πολυτέλεια. Περίπου το 15% του προσωπικού σε επιχειρήσεις παρουσιάζει περιοδοντίτιδα ή άλλες σοβαρές διαταραχές.
Οι αντιμικροβιακές οδοντότσιχλες που κυκλοφορούν σήμερα περιέχουν την ουσία χλωρεξιδίνη -υπάρχει και σε πολλά στοματικά διαλύματα- η οποία συχνά παρουσιάζει παρενέργειες, όπως χρωματισμός των δοντιών, ερεθισμός του στόματος και διαταραχές της γεύσης. Αλλες τσίχλες χωρίς ζάχαρη που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα δόντια στην πραγματικότητα αυξάνουν μόνο τη ροή του σάλιου ώστε να απομακρυνθούν σωματίδια τροφής.
Η νέα τσίχλα είναι ασφαλέστερη από τη χλωρεξιδίνη, καθώς το δραστικό συστατικό διασπάται στο στομάχι και δεν επηρεάζει τους μικοοργανισμούς του πεπτικού συστήματος.
Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι η πρωτεΐνη σκοτώνει τα βακτήρια σε καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε δίσκους παρόμοιας σύστασης με τα δόντια. Οι ερευνητές προσπαθούν τροποποιούν τώρα την τσίχλα ώστε να διατηρεί τη γεύση και τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες για μισή με μία ώρα.
Σύντομα αναμένονται δοκιμές σε στρατιώτες και το προϊόν θα μπορούσε να ενταχθεί στο «οπλοστάσιο» των ΗΠΑ σε περίπου τέσσερα χρόνια.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιστημόνων στο Νασβιλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ρήξη χιαστού ο Ροντρίγκο, χάνει το υπόλοιπο της σεζόν και το Μουντιάλ
- Η Τζέιν Φόντα ενάντια στο πόλεμο των ΗΠΑ και Ισράηλ στο Ιράν – «Οι γονείς μαζεύουν τα παιδιά τους από τα συντρίμμια»
- Παπασταύρου: Επαρκής ο εφοδιασμός της Ελλάδας με πετρέλαιο – Η ενεργειακή ασφάλεια συνιστά εθνική ασφάλεια
- ΚΟΚ: Το άγνωστο πρόστιμο των 10.000 ευρώ – Ποιοι κινδυνεύουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη
- Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σακίδιο έκτακτης ανάγκης – Το βίντεο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
- Ο Ντόναλντ Τραμπ «διακόπτει κάθε εμπορική συναλλαγή» με την Ισπανία
- Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δενδροπόταμο – Βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά
- Κουτσούμπας: Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καταγγείλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442