Κίνα: Ζητά από τα διυλιστήρια της χώρας να αναστείλουν εξαγωγές καυσίμων εν μέσω του πολέμου στο Ιράν
Αξιωματούχοι της NDRC στην Κίνα «ζήτησαν προφορικά προσωρινή αναστολή των αποστολών διυλισμένων προϊόντων, με άμεση ισχύ», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg
Να αναστείλουν τις εξαγωγές τους ντίζελ και βενζίνης ζήτησε από τα βασικά διυλιστήριά της η Κίνα, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ και των ΗΠΑ με το Ιράν εγκυμονεί τον κίνδυνο διατάραξης των προμηθειών.
Αξιωματούχοι της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC), βασικού οργάνου οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, συνάντησαν εκπροσώπους των διυλιστηρίων και «ζήτησαν προφορικά προσωρινή αναστολή των αποστολών διυλισμένων προϊόντων, με άμεση ισχύ», σύμφωνα με το πρακτορείο.
Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, η ίδια πηγή προσθέτει: «Τα διυλιστήρια εκλήθησαν να σταματήσουν να υπογράφουν νέα συμβόλαια και να διαπραγματευτούν την ακύρωση αποστολών που έχουν ήδη συμφωνηθεί».
Ο αποκλεισμός λόγω του πολέμου των διελεύσεων από τα μεγάλης στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, ανάμεσα στον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό Κόλπο, αποτελεί απειλή για τις ενεργειακές προμήθειες του ασιατικού γίγαντα, ο οποίος εξαρτάται πολύ από το αργό που προέρχεται από αυτήν την περιοχή.
Η Μέση Ανατολή αντιπροσώπευε το 2025 περίπου το 57% των άμεσων κινεζικών εισαγωγών αργού που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Kpler.
Άγνοια δηλώνει το κινεζικό υπ. Εξωτερικών
Ερωτηθείσα σήμερα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις πληροφορίες του Bloomberg, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «δεν έχει γνώση» της κατάστασης.
Οι εταιρείες PetroChina, Sinopec, CNOOC, Sinochem Group, όπως και το ιδιωτικό διυλιστήριο Zhejiang Petrochemical, λαμβάνουν συχνά από την κυβέρνηση ποσοστώσεις εξαγωγής καυσίμων, αναφέρει το πρακτορείο. Προς το παρόν, η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει δώσει συνέχεια στο θέμα. Εκπρόσωπος της PetroChina δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες να δώσει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον ένα ιαπωνικό διυλιστήριο ακύρωσε τις εξαγωγές του βενζίνης, ντίζελ και κηροζίνης για να ευνοήσει την εσωτερική αγορά, και η Ταϊλάνδη γνωστοποίησε ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις της καυσίμου.
Ο Τζον Γκονγκ, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομίας (UIBE) στο Πεκίνο, σχολίασε ότι μια αναστολή των κινεζικών εξαγωγών, όπως αυτή που αναφέρθηκε από το μέσο ενημέρωσης, θα ήταν «πολύ κατανοητή».
«Από τη σκοπιά της Κίνας, είναι πάνω από όλα θέμα εγγύησης της σταθερότητας της εσωτερικής αγοράς. Δεν επιθυμούμε να δούμε μια εκτίναξη των τιμών της βενζίνης», υπογράμμισε ο ίδιος.
- Κίνα: Ζητά από τα διυλιστήρια της χώρας να αναστείλουν εξαγωγές καυσίμων εν μέσω του πολέμου στο Ιράν
- Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για την επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο
- Ξεκίνησε η πρώτη Σχολή Γονέων από τον Δήμο Πειραιά και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού
- Scope: Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ των πιο ευάλωτων στην άνοδο των τιμών ενέργειας
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε 47.635 αρχεία — ανάμεσά τους και καταγγελίες για τον Τραμπ
- Εκτός δράσης για ακόμη 4-6 εβδομάδες ο Λάρκιν
- «Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Βετεράνος των ΗΠΑ απομακρύνθηκε με τη βία από ακρόαση της Γερουσίας
- Άγιος Δημήτριος: Συνελήφθη 34χρονος με πιστόλι και 14 φυσίγγια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442