Ρεπόρτερ των New York Times προσφεύγει κατά των εταιρειών ΑΙ για πειρατεία των βιβλίων του
Ο Τζον Καρέιρου, γνωστός από το βιβλίο του Bad Blood, υπέβαλε αγωγή κατά πέντε εταιρειών ΑΙ που χρησιμοποίησαν βιβλία του στην εκπαίδευση chatbot.
Ερευνητικός δημοσιογράφος των New York Times που καλύπτει θέματα της Σίλικον Βάλεϊ υπέβαλε αγωγή κατά της Google, της xAI, της Anthropic, της Meta Platforms και της Perplexity κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποίησαν χωρίς άδεια τα βιβλία τους για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Ο Τζον Καρέιρου, γνωστός από το βιβλίο του Bad Blood, προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια μαζί με πέντε άλλους συγγραφείς, αναφέρει το Reuters.
Είναι μια από τις πολλές αγωγές που έχουν υποβληθεί από συγγραφείς, μουσικούς, εκδότες και άλλους δημιουργούς που διαμαρτύρονται ότι οι εταιρείες ΑΙ παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία τους ταΐζοντάς την στα chatbot.
Η αγωγή του Καρέιρου είναι πάντως η πρώτη που βάζει στο στόχαστρο την xAI, την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης του Έλον Μασκ.
Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις, ο Καρέιρου και οι συνάδελφοί του δεν επιθυμούν να ενωθούν σε συλλογική αγωγή, ένα είδος προσφυγής που όπως καταγγέλλουν ευνοεί τους εναγόμενους επιτρέποντάς τους να διαπραγματεύονται μια κοινή εξωδικαστική συμφωνία με όλους τους ενάγοντες.
Τον Αύγουστο, η αμερικανική Anthropic επέλυσε με συμβιβαστικό συμβιβασμό 1,5 δισ. δολαρίων την αγωγή που είχε δεχθεί από ομάδα συγγραφέων για την χρήση εκατομμυρίων βιβλίων.
Σύμφωνα με το κείμενο της νέας αγωγής, οι ενάγοντες της Anthropic θα αποζημιωθούν μόλις με το 2% της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής των 200.000 δολαρίων για κάθε περίπτωση παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας.
- «Ξωτικά» τρύπωσαν στο νοσοκομείο Παίδων και είπαν τα κάλαντα σε νοσηλευόμενα παιδιά
- Το «Ριφιφί του Αιώνα» – Η αληθινή ιστορία πίσω από τη νέα σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια
- Ρεπόρτερ των New York Times προσφεύγει κατά των εταιρειών ΑΙ για πειρατεία των βιβλίων του
- Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορείς να καταλάβεις πότε κάτι γράφτηκε από ΑΙ;
- Η Μπαρτσελόνα χωρίς βιασύνη για μεταγραφές
- Greek Banks Set Holiday Schedule
- Άκουσε τα κάλαντα και έσυρε τον χορό ο Κουτσούμπας – «Η σκέψη μας είναι στους αγώνες εργατών και αγροτών»
- Στη Βραζιλία τρίβουν τα χέρια τους: O Ραγιάν ετοιμάζεται για πώληση-ρεκόρ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 24.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/stephan-widua-ef5IgSRyFjo-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442