ΣΥΡΙΖΑ: Επανακατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
«Ενώ η χώρα μας έχει βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης της μισθολογικής απώλειας των δημοσίων υπαλλήλων», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επανακαταθέτει, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, την τροπολογία η οποία αφορά στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο σε όλες τις κλίμακες, μία τροπολογία «πλήρως κοστολογημένη», όπως τονίζει η Κουμουνδούρου.
Επισημαίνει πως «σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για όλα τα έτη μέχρι και το 2028, συνεπώς δεν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα» και υπογραμμίζει πως «ενώ η χώρα μας έχει βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2019, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με ό,τι έπραξαν κυβερνήσεις χωρών οι οποίες βίωσαν ανάλογη οικονομική κρίση, αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο αποκατάστασης της μισθολογικής απώλειας των δημοσίων υπαλλήλων».
«Τα δώρα δεν συνιστούν δωρεά ή φιλοδώρημα, αλλά δικαίωμα»
Για να τονίσει πως «η διατήρηση της κατάργησής τους επί 13 χρόνια, μετά την νομοθέτηση του Ν.4093/2012, στερείται παντελώς δημοσιονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και συνταγματικής νομιμοποίησης. Ταυτόχρονα, η περικοπή των δώρων στο Δημόσιο αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2041/2022/ΕΕ περί επαρκών κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνει καταληκτικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, «απαντά σε μια δεδομένη κοινωνική ανάγκη, καθώς τα δώρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων και δεν συνιστούν δωρεά ή φιλοδώρημα, αλλά δικαίωμα που απορρέει από την εργασία τους. Η καταβολή των δώρων θα έχει σημαντική επίδραση στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών αλλά και της εθνικής οικονομίας στο σύνολό της».
- Ρωσία: Ως «ανεπιθύμητο οργανισμό» ταξινόμησε την Deutsche Welle η εισαγγελία
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ποιοι κινδυνεύουν από τη σούπερ γρίπη
- Γάζα: Ποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν από την ανοικοδόμηση – Τα σχέδια Τραμπ και Κούσνερ
- Το φαινόμενο του «shrinkflation» και η ταχύτατη άνοδος των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων στα σούπερ μάρκετ
- Οι ενεργειακές προκλήσεις της ραγδαίας ανάπτυξης των data centers
- Αλαβές – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2: Τα… χρειάστηκε αλλά έκανε το «διπλό» η «Βασίλισσα»
- Οι ελίτ αδικίες των Γερμανών ρέφερι κατά του Ολυμπιακού
- FWD Greece: Ρεκόρ επενδύσεων και νέα δυναμική το 2025 για τις ελληνικές startups
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 15.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/youcef-boukhatem-r5KZ_UAvUe8-unsplash-315x220.jpg)



































































![Γιατί η εξυπηρέτηση είναι στρατηγική επένδυση [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/blake-wisz-GFrBMipOd_E-unsplash-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442