Ένας κήπος βροχής στο κέντρο της Αθήνας
Υπάρχει ένα σημείο της Αθήνας που ο καύσωνας δεν επηρεάζει.
Στο Σεράφειο …πάντα βρέχει. Μια πιλοτική εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων δημιουργεί συνθήκες δροσιάς εν καιρό καύσωνα. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο του Σεραφείου, υλοποιήθηκε μια καινοτόμος πιλοτική παρέμβαση, που συνδυάζει πέργκολα με βλάστηση και «κήπο βροχής» (σύστημα υδρονέφωσης).
Αντίστοιχες παρεμβάσεις εφαρμόζονται και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπως η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και η Πλατεία Καρύτση, με τη χρήση ψυχρών υλικών.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Αθηναίων, διαπιστώθηκε ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες σε σημεία με σκίαση και φυσικά υλικά (όπως χώμα και γρασίδι) κυμαίνονται γύρω στους 30°C, ενώ σε περιοχές με συμβατικά δομικά υλικά (π.χ. πεζόδρομους, άσφαλτος), οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 50°C. Ο συνδυασμός «πράσινων» επιφανειών, σκίασης και υδρονέφωσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας, βελτιώνοντας τις μικροκλιματικές συνθήκες του χώρου.
Βιώσιμη αστική ανάπλαση

Ο Δήμος Αθηναίων προσθέτει πως η συστηματική αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτών των παρεμβάσεων, σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, δημιουργεί τις βάσεις για την ευρύτερη εφαρμογή τέτοιων λύσεων σε περισσότερες γειτονιές της πόλης. Με τον τρόπο αυτό προωθείται ένα νέο πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπλασης, που ενσωματώνει περιβαλλοντική λειτουργικότητα, κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα απέναντι στις ολοένα και πιο συχνές υψηλές θερμοκρασίες.
*πηγή φωτογραφιών, δήμος Αθηναίων
- Αγρότες: Ξεκίνησαν τα τρακτέρ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο
- Αίγιο: Αναζητείται άνδρας που επιτέθηκε σε οδηγό και τον έστειλε στο νοσοκομείο
- Ο Δένδιας στο Υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» – Παρακολούθησε βολή του νέου τύπου τορπίλης «SeaHake mod4»
- Άννα Φόνσου: «Τη Ζωζώ Σαπουντζάκη την πρόδωσαν τα πόδια της»
- Εξεταστική: Κόντρες για τις συλλήψεις στη Κρήτη και τα απειλητικά email στους βουλευτές της ΝΔ
- Ώρα μηδέν για Shein, Temu – Τι θα γίνει με τα μικροδέματα στην Ευρώπη
- Νέα Υόρκη: Αστυνομικός έσωσε μωρό που πνιγόταν στην άκρη αυτοκινητόδρομου
- Φως στο Τούνελ: Στα άδυτα τριών σκοτεινών υποθέσεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442