Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ψηφιακή αποκατάσταση αποκαλύπτει την περίφημη τοιχογραφία από τον τάφο του Φιλίππου Β’

Ψηφιακή αποκατάσταση αποκαλύπτει την περίφημη τοιχογραφία από τον τάφο του Φιλίππου Β’

Η μνημειώδης τομογραφία από τη ζωοφόρο του τάφου του Φιλίππου Β' εξετάστηκε με σύγχρονες τεχνικές και αναδημιουργήθηκε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Ξεθωριασμένο στην πορεία των αιώνων, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ζωγραφικό έργο της κλασσικής αρχαιότητας ανακτά τη χαμένη του αίγλη: το υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε την πρώτη ψηφιακή αποκατάσταση της «τοιχογραφίας του κυνηγιού» στον τάφο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα, στο πλαίσιο διεπιστημονικής μελέτης που έδωσε νέες πληροφορίες για τα αρχαία χρώματα και την τεχνοτροπία της.

Το μνημειακών διαστάσεων έργο, με μήκος άνω των 5,5 μέτρων, βρίσκεται στη ζωοφόρο του τάφου του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον λεγόμενο βασιλικό τάφο ΙΙ, γνωστό για τους ανεκτίμητους θησαυρούς του, τον οποίο ανακάλυψε η ομάδα του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου το 1977.

H τοιχογραφία με το κυνήγι και η ψηφιακή αποκατάστασή της (Χρίστος Σιμάτος & Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη)

H τοιχογραφία με το κυνήγι και η ψηφιακή αποκατάστασή της (Χρίστος Σιμάτος & Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη)

H τοιχογραφία παρουσιάζει έξι σκηνές κυνηγιού με πεζούς και έφιππους νέους να εφορμούν με ακόντια μαζί με τα σκυλιά τους. Το γεγονός ότι ο κυνηγός στο μέσο είναι έφιππος μαρτυρά ότι είναι μέλος βασιλικής οικογένειας.

Η τοιχογραφία εξετάστηκε με μη καταστροφικές μεθόδους από ερευνητές του «Δημόκριτου» (Χρίστος Σιμάτος)

Η τοιχογραφία εξετάστηκε με μη καταστροφικές μεθόδους από ερευνητές του «Δημόκριτου» (Χρίστος Σιμάτος)

Η ψηφιακή αποκατάσταση σε φυσικές διαστάσεις βασίστηκε στα αρχαιομετρικά δεδομένα της έρευνας και συνδύασε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (Χρίστος Σιμάτος, εικαστικός) με σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία (Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ζωγράφος).

Το διεπιστημονικό έργο ReVis, με επιστημονική υπεύθυνη την Δρα Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη της τοιχογραφίας των Αιγών, αξιοποιώντας πρωτοποριακές, μη επεμβατικές, διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές, ανέφερε το υπουργείο.

Η τοιχογραφία εξετάστηκε μεταξύ άλλων με φθορισμό ακτίνων Χ (Χρίστος Σιμάτος)

Η τοιχογραφία εξετάστηκε μεταξύ άλλων με φθορισμό ακτίνων Χ (Χρίστος Σιμάτος)

Χάρη στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και τον «Δημόκριτο», έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα αρχαία χρώματα, την τεχνοτροπία και την εικονογραφία των Αιγών, αλλά και γενικότερα για τη μνημειακή ελληνική ζωγραφική του 4ου αι. π.Χ.

Σε διεθνή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έρευνας από τις ομάδες που συμμετείχαν στο έργο και θα παρουσιαστούν οι διαγνωστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στην επιτόπια εξέταση της τοιχογραφίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών τον Μάρτιο του 2023.

Στο τέλος της ημερίδας, διακεκριμένοι επιστήμονες θα σχολιάσουν τη νέα πρόταση αποκατάστασης της τοιχογραφίας από τον τάφο του Φιλίππου Β.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο