Υποκλοπές: Νέο σκάνδαλο με ισραηλινό λογισμικό που χάκαρε στόχους σε 10 χώρες
To spyware της εταιρείας QuaDream σχεδιάστηκε να μολύνει συσκευές iPhone χωρίς να απαιτείται καμία λανθασμένη κίνηση του χρήστη.
Λογισμικό παρόμοιο με το διαβόητο Pegasus της NSO που αναπτύχθηκε από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, μελών της αντιπολίτευσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων σε τουλάχιστον 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Την υπόθεση της ισραηλινής QuaDream αποκάλυψαν την Τρίτη η Microsoft και η πρωτοβουλία Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία είχε παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη του διεθνούς σκανδάλου της NSO.
To spyware της μυστικοπαθούς QuaDream σχεδιάστηκε να μολύνει συσκευές iPhone χωρίς να απαιτείται καμία λανθασμένη κίνηση του χρήστη, ανέφερε σε έκθεσή του το Citizen Labs, το οποίο έχει ταυτοποιήσει ορισμένα από τα θύματα σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα οποία όμως δεν κατονομάζει.

Το Reuters επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της QuaDream έξω από Τελ Αβίβ, οι πόρτες όμως έμειναν κλειστές (Reuters)
Στην δική της έκθεση, η Microsoft αναφέρει ότι εκτιμά με «υψηλό βαθμό αξιοπιστίας» ότι το λογισμικό «συνδέεται στενά με την QuaDream».
Ομάδες μισθοφόρων χάκερ όπως η QuaDream «ακμάζουν στη σκιά» και η αποκάλυψή τους «είναι αναγκαία για να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα» δήλωσε η βοηθός γενική σύμβουλος της Microsoft Έιμι Χόγκαν-Μπέρνεϊ.
Την είδηση μεταδίδει το Reuters, το οποίο προσπάθεί μάταια εδώ και ένα χρόνο να έρθει σε επαφή με την εταιρεία. Δεν το κατάφερε ακόμα και όταν επισκέφθηκε τα γραφεία της στο Ράματ Γκαν έξω από το Τελ Αβίβ.
Το πρακτορείο είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του λογισμικού το 2022.
Οι εκθέσεις της Microsoft και του Citizen Lab έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο Λευκός Οίκος παρουσίασε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο περιορίζει τις προμήθειες προγραμμάτων παρακολούθησης, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνται και από απολυταρχικά καθεστώτα.
Σε αντίθεση με την NSO, η οποία συνήθως απαντούσε σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον της, η QuaDream τηρεί σιγή ιχθύος. Δεν διαθέτει δικτυακό τόπο και σύμφωνα με το Reuters οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να μην αναφέρονται στον εργοδότη τους στις αναρτήσεις τους σε κοινωνικά μέσα.
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
- Gen Alpha μεγαλώνει στο χάος της παραπληροφόρησης – Ενημερώνεται, δυσπιστεί, αγχώνεται για το μέλλον
- Κεντρική Μακεδονία: Στα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ
- Δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
- Έρευνα στην Τουρκία για τα στημένα παιχνίδια – Συνελήφθησαν παίκτες των Φενέρμπαχτσε και Γαλατασαράι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442