Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μετανάστες : «Πιλότος» η Σάμος για τις νέες δομές στα νησιά

Μετανάστες : «Πιλότος» η Σάμος για τις νέες δομές στα νησιά

Μέσα στο 2021 θα είναι έτοιμο το πρώτο ελεγχόμενο κέντρο φιλοξενίας στη Σάμο, χωρητικότητας 3.000 θέσεων

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τους ιθύνοντες η κλειστή αυτή δομή θα αποτελέσει τον «πιλότο» και για τα υπόλοιπα κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά.

Στη θέση Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ της Σάμου, βρίσκεται το σημείο που σε λίγους μήνες θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η νέα δομή θα μπορεί να στεγάσει 3.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως το υπάρχον καμπ που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, στο Βαθύ, έχει μεν χωρητικότητα για 648 άτομα, ωστόσο σε αυτό φιλοξενούνται σήμερα 3.838 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην ελεγχόμενη δομή στην περιοχή Ζερβού θα περιλαμβάνονται, εκτός από το ΚΥΤ και τους χώρους φιλοξενίας, χώροι διοίκησης, ειδικοί χώροι για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δομή για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλά και ειδικός χώρος για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης.

Η δομή της Σάμου είναι αυτή που, όπως φαίνεται, θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις υπόλοιπες, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των νέων κέντρων τόσο στη Λέρο όσο και στην Κω. Μάλιστα, σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις νέες δομές προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-2021, επισημάνθηκε πως μέχρι το τέλος του 2020 το υπουργείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία ώστε την επόμενη χρονιά να κλείσουν οι δομές στη ΒΙΑΛ της Χίου και ο προσωρινός καταυλισμός στο Μαυροβούνι στη Λέσβο. Για τις νέες δομές στα δύο αυτά νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τοπικές Αρχές και κοινωνίες, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο σημείο όπου θα κατασκευαστούν.

Προηγμένα συστήματα ασφαλείας

Πάντως, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Μηταράκης, το νέο ΚΥΤ της Σάμου (όπως και τα υπόλοιπα που θα κατασκευαστούν) θα περιέχει σύγχρονα μέσα επιτήρησης εισόδου – εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων. Ηδη, έχει παραληφθεί από το ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες άσυλο αλλά και το προσωπικό. Στη συνέχεια, στόχος είναι να αποκτήσουν τις αντίστοιχες κάρτες και τα πιστοποιημένα μέλη των ΜΚΟ, που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα, και συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Αξιοπρεπείς συνθήκες

 Στοίχημα, πάντως, για το υπουργείο είναι στη νέα δομή της Σάμου αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μια δυνατή βροχή – όπως ακριβώς συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στον προσωρινό καταυλισμό στο Μαυροβούνι της Λέσβου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Νότης Μηταράκης και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπεάτε Γκμίντερ υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότησης για την κατασκευή των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, με το ύψος της χρηματοδότησης για τα έργα αυτά να ανέρχεται στα 121.374.372,06 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται τα απαιτούμενα έξοδα να καλυφθούν σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ, η λειτουργία των νέων δομών προϋποθέτει το κλείσιμο των ήδη υπαρχουσών στα νησιά, με την προτεραιότητα να δίνεται στη Σάμο και στη Λέρο, και αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο Μάνο Λογοθέτη. Στόχος είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ., Ενοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό Σώμα, διεθνείς φορείς), προκειμένου να γίνει ομαλά και άμεσα το κλείσιμο των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών Σάμου και Λέρου.

Sports in

«Σακίλ Ο’ Νιλ και Αντετοκούνμπο σχολιαστές στο Παναθηναϊκός – Σέλτικς»

Η πρόταση της Euroleague για μια αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τους Σέλτικς φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι Σακίλ Ο’ Νιλ και Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι οι σχολιαστές του παιχνιδιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024