Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηταράκης : Δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις

Μηταράκης : Δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις

«Είναι δύσκολο κάποιος να δώσει εκτίμηση πόσοι μπορούν να βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα που τους βρίσκει η αστυνομία» εξήγησε.

Στην παραδοχή ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε που βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες, των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί, προχώρησε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Η έλλειψη επαρκών προαναχωρησιακών κέντρων έχει δημιουργήσει το φαινόμενο στο παρελθόν να δίνονται από την αστυνομία εντολές οικειοθελούς αποχωρήσεις από την χώρα στην οποία η εφαρμογή τους ελέγχεται δύσκολα. Γι’ αυτό είναι δύσκολο κάποιος να δώσει εκτίμηση πόσοι μπορούν να βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα που τους βρίσκει η αστυνομία» εξήγησε.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, έως τώρα έχουν λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει 32.574 άτομα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι έπραξαν στη συνέχεια, εφόσον, όπως τόνισε ο υπουργός, υπάρχει «θέμα με τις επιστροφές, αυτό δεν είναι καινούργιο».

Δεν δέχεται επιστροφές η Τουρκία

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός κατά τη συνέντευξη ασύλου, η Τουρκία, από τις 10 Μαρτίου 2020, με το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για τον κοροναϊό, δεν δέχεται επιστροφές μεταναστών σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, «κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία, αλλά για συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία».

«Πόσες χιλιάδες άτομα μπορούν να φεύγουν κάθε μήνα από τη χώρα κανείς δεν ξέρει, γιατί φεύγουν παράτυπα και παράνομα» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Η έλλειψη επαρκών προαναχωρησιακών κέντρων έχει δημιουργήσει το φαινόμενο στο παρελθόν να δίνονται από την αστυνομία εντολές οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα, των οποίων η εφαρμογή ελέγχεται δύσκολα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσοι μπορεί να βρίσκονται στη χώρα μας με απορριπτικές αποφάσεις, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν μόνο με αστυνομικούς ελέγχους ανά περιοχές ή σε μπλόκα που τους βρίσκει η αστυνομία», εξήγησε ο υπουργός

Σχετικά με τη διαδικασία της έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, «θα μας δώσει μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για το ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 84.000 που έχουν καταθέσει αιτήματα ασύλου τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών θα συνεχιστεί, αναφέροντας ότι, από την αρχή του έτους, από τα νησιά έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 31.000 πρόσφυγες. «Οι διαμένοντες στην ενδοχώρα έχουν αυξηθεί μόνο κατά 4.000, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας», σύμφωνα με τον υπουργό.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024