Πυρκαγιές: Η άλλη όψη του ελληνικού καλοκαιριού
Η έγκαιρη προετοιμασία και η κατάλληλη ασφαλιστική λύση περιορίζουν τις καταστροφικές συνέπειες μιας πυρκαγιάς και προσφέρουν σιγουριά.
Κάθε χρόνο γινόμαστε όλοι μάρτυρες ενός από τα πιο στενάχωρα και ανησυχητικά φαινόμενα στη χώρα: μεγάλες δασικές πυρκαγιές, κάθε καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η κλιματική κρίση, οι παρατεταμένοι καύσωνες, η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν ολοένα πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και τη γρήγορη εξάπλωση μιας φωτιάς.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μεγάλο ποσοστό των πυρκαγιών εξακολουθεί να συνδέεται με ανθρώπινη αμέλεια. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται προφανώς στις καμένες εκτάσεις καθώς επηρεάζουν ανθρώπινες ζωές, κατοικίες, υποδομές, την τοπική οικονομία και τη βιοποικιλότητα, υπενθυμίζοντας ότι η πρόληψη δεν είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά μια καθημερινή ανάγκη.
Ενημέρωση, προετοιμασία και υπευθυνότητα μειώνουν τον κίνδυνο
Η συζήτηση γύρω από τις πυρκαγιές συνήθως κορυφώνεται όταν οι φλόγες έχουν ήδη ξεσπάσει, με τους ειδικούς ωστόσο, να επισημαίνουν ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση ξεκινά πολύ νωρίτερα.
Η πρόληψη δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των Αρχών, αλλά μια συλλογική στάση που μας αφορά όλους. Από το να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά μέχρι το να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάθε σωστή επιλογή μειώνει τον κίνδυνο.
Η ενημέρωση, η προετοιμασία και η υπευθυνότητα μπορούν να αποτρέψουν μια καταστροφή ή να περιορίσουν σημαντικά τις συνέπειές της, προστατεύοντας τόσο τις ανθρώπινες ζωές όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Η προετοιμασία ξεκινά πριν ακόμη εμφανιστεί ο κίνδυνος και σε αυτό αρωγός είναι οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που είναι σαφείς: δεν καίμε ξερά χόρτα ή υπολείμματα καλλιεργειών, δεν χρησιμοποιούμε ψησταριές σε δασικές ή περιαστικές περιοχές με πυκνή βλάστηση, αποφεύγουμε εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.
Αν μια πυρκαγιά πλησιάσει την κατοικία μας, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών. Εφόσον η παραμονή στο κτήριο είναι ασφαλής, κλείνουμε πόρτες και παράθυρα, φράζουμε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά, απομακρύνουμε εύφλεκτα αντικείμενα από τα ανοίγματα και φροντίζουμε να υπάρχει διαθέσιμο νερό.
Μετά το πέρασμα της φωτιάς, ελέγχουμε για μικροεστίες και παρακολουθούμε τον χώρο για τις επόμενες 48 ώρες, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συχνό φαινόμενο.
Πώς μεταφράζεται η πρόληψη στην καθημερινότητα;
Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το νέο επεισόδιο του podcast «Έχεις δυο λεπτά;» των Έλενα Πάκου και Δέσποινα Δημά, με τίτλο «Πυρ και Μανία». Με αφορμή μια έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινή ζωή, η συζήτηση εστιάζει στον πραγματικό κίνδυνο των πυρκαγιών, στις συνήθειες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και στις απλές κινήσεις που μπορούν να προστατεύσουν εμάς, το σπίτι μας και το περιβάλλον.
Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε πραγματικά;
Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο ή κοντά σε δασικές περιοχές;
Και γιατί η πρόληψη είναι η σημαντικότερη μορφή προστασίας;
Μέσα από μια σύντομη αλλά ουσιαστική συζήτηση, το επεισόδιο συγκεντρώνει χρήσιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε πολίτη. Σημειώνεται ότι το επεισόδιο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ακούστε το επεισόδιο παρακάτω:
Η πρόληψη απέναντι στις φυσικές καταστροφές αποτελεί διαχρονικό άξονα των πρωτοβουλιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία επενδύει τόσο στην ενημέρωση των πολιτών όσο και στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, όπως έκανε με τη δωρεά 12 ειδικών οχημάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας.
Η σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Όταν όμως συνδυάζεται με την κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη, προσφέρει κάτι εξίσου πολύτιμο: τη σιγουριά ότι ακόμη και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο προστασίας.
Η ιδιωτική ασφάλιση συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών και περιορίζει τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά ή άλλο ακραίο φυσικό φαινόμενο σε κατοικίες, οχήματα και επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, το microsite της Εθνικής Ασφαλιστικής για τις φυσικές καταστροφές λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο κέντρο ενημέρωσης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τρόπους πρόληψης, να δοκιμάσουν το διαδραστικό quiz ετοιμότητας, να εξερευνήσουν τον διαδραστικό χάρτη φυσικών φαινομένων και να βρουν πρακτικούς οδηγούς για το τι πρέπει να κάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια πυρκαγιά ή άλλη φυσική καταστροφή.
Παράλληλα, η Εθνική Ασφαλιστική διαθέτει ασφαλιστικές λύσεις που καλύπτουν κατοικίες, αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα, μηχανήματα έργου και επιχειρήσεις έναντι φυσικών καταστροφών, προσφέροντας ουσιαστική προστασία και μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία σε κάθε στάδιο, από την πρόληψη έως την επόμενη ημέρα μιας κρίσης.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.ethnikiasfalistiki.gr/natcat.
Έχεις δυο λεπτά;

- Premier League: Νέος κανονισμός κατά των «ψεύτικων» τραυματισμών των τερματοφυλάκων
- Λαμία: 17χρονος κατέρρευσε σε πλατεία και πέθανε μπροστά στους φίλους του
- Η διαχείριση των hydration breaks στη La Liga
- «Πως να σκοτώσετε τη Μελάνια Τραμπ» – Βίντεο από το Ιράν ενθαρρύνει τη δολοφονία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ
- Πυρκαγιές: Η άλλη όψη του ελληνικού καλοκαιριού
- Ο «σκοτεινός και βίαιος υπόκοσμος» της παράνομης διακίνησης ερπετών σε ένα νέο ντοκιμαντέρ
- Το φετινό Ελ Νίνιο θα είναι «το ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ» – Κακά μαντάτα για τον καιρό μέχρι το 2027
- «Περιμένει άμεσα τον Μάγερ στην Ολλανδία η ΑΕΚ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/kristijan-arsov-viAo6P8yqHI-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442