Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ανασφάλιστοι : Η μαύρη τρύπα της δημόσιας υγείας

Κοροναϊός – Ανασφάλιστοι : Η μαύρη τρύπα της δημόσιας υγείας

Μια από τις πλέον μαύρες τρύπες του συστήματος υγείας που ακούει στο όνομα «ανασφάλιστοι», αλλά και στο ρόλο της ιδιωτικής υγείας έρχεται με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια σήμερα όπου το ΕΣΥ καλείται να αντιμετωπίσει το «έμφραγμα» και να μην πέσει σε «κώμα»

Μια από τις πλέον μαύρες τρύπες του συστήματος υγείας που ακούει στο όνομα «ανασφάλιστοι», αλλά και στο ρόλο της ιδιωτικής υγείας έρχεται με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια σήμερα όπου το ΕΣΥ καλείται να αντιμετωπίσει το «έμφραγμα» και να μην πέσει σε «κώμα».

Κρατική αποζημίωση για τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να φέρει διάταξη νόμου με αναδρομική ισχύ σύμφωνα με την οποία οι ανασφάλιστοι πολίτες που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ανάλογη διάταξη «είχε εφαρμοστεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή Κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ».

Η αποκάλυψη για το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

Τι είχε προηγηθεί; Η αποκάλυψη εγγράφου (από την εφημερίδα Ριζοσπάστης) του παραρτήματος του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιωτικές κλινικές θα δέχονταν τη διακομιδή ασθενών από δημόσια νοσοκομεία παρά μόνο αν είναι ασφαλισμένοι και καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ.

Σε αυτό το χτεσινό έγγραφο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης που απευθυνόταν προς τους διοικητές των νοσοκομείων ανέφερε συγκεκριμένα:

«Μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κοροναϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Πάνω από όλα η αποζημίωση

Αυτή η απαίτηση ουσιαστικά των ιδιωτικών νοσοκομείων να μην νοσηλεύουν ανασφάλιστους, παρά μόνο ασφαλισμένους για να είναι εξασφαλισμένη η αποζημίωση των νοσηλείων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ερχόταν σε μια στιγμή όπου η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το άδειασμα των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς άλλων νοσημάτων, προκειμένου κλινικές να μετατραπούν σε κλινικές κοροναϊού.

Αυτή η κατάσταση μαρτυρά από μόνη της πως τα κριτήρια που έθετε ο ιδιωτικός τομέας για να συμβάλει στην μάχη του ΕΣΥ κατά του κοροναϊού δεν είναι ιατρικά και επιδημιολογικά αλλά καθαρά οικονομικά.

Μέχρι να έρθει η παρέμβαση του υπουργείου Υγείας όπου ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να αποζημιώνει τις ιδιωτικές δομές υγείας για την νοσηλεία ανασφάλιστων λόγω των έκτακτων συνθηκών, το γεγονός αυτό με το έγγραφο του ΕΚΑΒ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Απανθρωπιά

«Η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο αμφισβητεί την ισότητα στην περίθαλψη. Αμφισβητεί το δικαίωμα στην ζωή. Η σημερινή οδηγία εξαίρεσης ανασφάλιστων συμπολιτών μας από την διακομιδή σε ιδιωτικές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, συνιστά έγκλημα και οφείλει να ανακληθεί άμεσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος και μεταξύ άλλων προσέθεσε:

«Αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα υγείας για τα κέρδη των λίγων. Την στιγμή που ακυρώνει το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, αρνείται να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Οι ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών».

Η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο αμφισβητεί την ισότητα στην περίθαλψη. Αμφισβητεί το δικαίωμα στην ζωή.

Η σημερινή…

Δημοσιεύτηκε από Νάσος Ηλιόπουλος στις Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020

«Ο υπουργός είπε ότι το ΕΣΥ παρείχε υπηρεσίες σε »αυτούς που δεν μπορούν, τους αναξιοπαθούντες» όταν την ίδια μέρα, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ενημέρωσε όλα τα ΓΝ πως σταματά τη διακομιδή ανασφάλιστων ασθενών προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Πρόκειται για απερίγραπτης απανθρωπιάς εξέλιξη με βάση την οποία αφήνεται στην τύχη του το τμήμα των συνανθρώπων μας που πλήττεται περισσότερο» ανέφερε το ΚΚΕ.

Δόλια επιλογή

«Η Κυβέρνηση μετά την προσφιλή της τακτική να “διαψεύσει” τους νοσοκομειακούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, αναμένουμε να δώσει εξηγήσεις για το έγγραφο του ΕΚΑΒ (παραρτήματος Θεσσαλονίκης), που ξεκαθαρίζει ότι το “Μητσοτάκης Care” πετάει εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας -εν μέσω μάλιστα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία στην πόλη-, όλους τους ανασφάλιστους ασθενείς. Τα ψέματα της Κυβέρνησης τελειώνουν και η αλήθεια που διαρκώς αναδεικνύεται είναι πως ο Πρωθυπουργός, επικουρούμενος από τον Υπουργό Υγείας, έχει κάνει μια συνειδητή, δόλια επιλογή να υποβαθμίσει το ΕΣΥ εν μέσω κοροναϊού και με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εκτός ορίων, χάριν συμφερόντων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Αόρατοι για το σύστημα υγείας

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβερνητική παρέμβαση που ουσιαστικά οδηγεί σε ανάκληση του εγγράφου του ΕΚΑΒ για τη μη διακομιδή ανασφάλιστων σε ιδιωτικά νοσοκομεία έρχεται να αναδείξει σε συνθήκες πανδημίας ένα χρόνο πρόβλημα για τους ανασφάλιστους.

Πριν από μια δεκαετία ήρθε με εξαιρετική σφοδρότητα στην επικαιρότητα το θέμα αυτών όταν ξεκινούσε η περιπέτεια των μνημονιακών ανατροπών σε οικονομία και κοινωνία.

Ανέκαθεν οι ανασφάλιστοι ήταν αόρατοι για το σύστημα υγείας. Όμως προ μιας δεκαετίας σε συνθήκες μαζικών απολύσεων και λουκέτων σε επιχειρήσεις που οδηγούσαν σε απότομη άνοδο της ανεργίας, βρέθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση ούτε σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας λόγω …έλλειψης ενσήμων ή λόγω μη ασφαλιστικής ενημερότητας για ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Ειδικότερα δε υπήρχαν κοινωνικές ομάδες ευάλωτες, όπως οι μετανάστες που κατά κανόνα ανήκαν στην κατηγορία αυτή του ανασφάλιστου και κατά συνέπεια του αόρατου για το σύστημα υγείας.

Μάλιστα τότε οι γιατροί του ΕΣΥ στην πράξη έσπασαν τη διάκριση και περιέθαλπαν τους ανασφάλιστους στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Πόσοι είναι

Στη συνέχεια υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις που ουσιαστικά αναγνώριζαν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης με τους ασφαλισμένους και στους ανασφάλιστους για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων. Ωστόσο υπάρχουν κάποια στοιχεία που οδηγούν σε μια προσέγγιση σχετικά ακριβή.

Ο νόμος του 2016 για την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων υπολόγιζε τους ωφελούμενους από αυτή τη ρύθμιση, στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Στα τέλη του 2019 οι δικαιούχοι των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης που απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας –και κατά βάση η ασφαλιστική κάλυψη σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται «πολυτέλεια»- ανήλθαν σε 1,4 εκατομμύρια και ο αριθμός των ωφελούμενων με την προσθήκη των μελών των οικογενειών των δικαιούχων υπερέβαινε τα 2 εκατομμύρια πολίτες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να πει κανείς ότι κατά μέσο όρο ένα 15-20% του πληθυσμού (1,5-2 εκατ. Πολίτες) ανήκει στους ανασφάλιστους και ευάλωτους

Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας τα κενά της «δημόσιας» και «δωρεάν» έρχεται στην επιφάνεια με μεγαλύτερη οξύτητα γι’ αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.

Δύο επιπλέον μαύρες τρύπες

Παράλληλα το σημερινό γεγονός έρχεται να αναδείξει και δύο ακόμα μαύρες τρύπες στην προστασία της δημόσιας υγείας που έχουν να κάνουν:

Πρώτον, με το ρόλο του ιδιωτικού τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει τη δημόσια υγεία με καθαρά οικονομικά κριτήρια και σε περιπτώσεις όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη και με μπόλικη δόση κυνισμού.

Και δεύτερον με τη σύνδεση της εργασίας με την υγεία, σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας ή σε μεγάλα ποσοστά μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς αυτό το καθεστώς δεν επιτρέπει το μάζεμα των απαιτούμενων ενσήμων ετησίως για πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, όταν το υποβαθμισμένο από τις κυβερνήσεις ΕΣΥ δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του το βάρος της δημόσιας υγείας.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024