Σχεδόν το 30% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται με το κάπνισμα
Το 28,6% όλων των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται ή μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine. Και από αυτούς τους θανάτους, τα τρία τέταρτα περίπου αφορούν τον καρκίνο των πνευμόνων.
Το 28,6% όλων των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται ή μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine. Και από αυτούς τους θανάτους, τα τρία τέταρτα περίπου αφορούν τον καρκίνο των πνευμόνων.
Ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοανί Λορτέ-Τιελάν, ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου για διαφορετικές μορφές καρκίνου και διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα ενέχεται κατά μέσο όρο στο 22,9% των θανάτων γυναικών από καρκίνο και στο 33,7% των θανάτων ανδρών, άνω των 35 ετών.
Η έρευνα δείχνει επίσης σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από Πολιτεία σε Πολιτεία των ΗΠΑ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στις νότιες Πολιτείες, όπου καλλιεργείται το 95% του αμερικανικού καπνού, η συμβολή του καπνίσματος στους θανάτους είναι η υψηλότερη.
Μόνο το ένα τρίτο των Πολιτειών απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ καμία Πολιτεία δεν ακολουθεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να φορολογεί τα τσιγάρα στο 75% της λιανικής τιμής τους.
Οι καρκίνοι που κατ’ εξοχήν συνδέονται με το κάπνισμα, είναι των πνευμόνων, του στόματος-φάρυγγα, η οξεία μυελογενής λευχαιμία, του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, της τραχείας, της μήτρας, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
«Ο κίνδυνος για θάνατο από καρκίνο των πνευμόνων μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά δεν επιστρέφει στο επίπεδο κάποιου που δεν κάπνισε ποτέ. Όμως, σχεδόν όλος ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου από αυτή τη μορφή καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί, αν κανείς κόψει το κάπνισμα πριν την ηλικία των 40 ετών», σχολιάζει η Δρ Λορτέ-Τιελάν.
Η μελέτη έλαβε υπόψη της μόνο τα κλασσικά τσιγάρα και όχι τα πούρα, το κάπνισμα σε πίπα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας