Κβαντικό υπολογιστή θέλει να φτιάξει η NSA
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA προσπαθεί να αναπτύξει έναν κβαντικό υπολογιστή που θα μπορεί να σπάσει κάθε επιπέδου κρυπτογράφηση, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται Washington Post από το «φάκελο Σνόουντεν». Η ανάπτυξη κβαντικού υπολογιστή θεωρείται κατά γενική ομολογία ο στόχος για το επόμενο βήμα στην πληροφορική, αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει πως η NSA δεν βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξή του από άλλους ερευνητές.
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA προσπαθεί να αναπτύξει έναν κβαντικό υπολογιστή που θα μπορεί να σπάσει κάθε επιπέδου κρυπτογράφηση, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται Washington Post από το «φάκελο Σνόουντεν».
Η ανάπτυξη κβαντικού υπολογιστή θεωρείται κατά γενική ομολογία ο στόχος για το επόμενο βήμα στην πληροφορική, αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει πως η NSA δεν βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξή του από άλλους ερευνητές.
H θεωρητική ανάπτυξη ενός τέτοιου υπολογιστή θα έδινε στην υπηρεσία τη δυνατότητα να σπάει με ευκολία την κρυπτογράφηση με την οποία προστατεύονται τραπεζικά στοιχεία, ιατρικά αρχεία και κρατικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, η έρευνα γύρω από την ανάπτυξη ενός τέτοιου «υπερ-υπολογιστή» είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος της NSA με τίτλο «Διείσδυση σε σκληρούς στόχους» και κόστος 79,7 εκατ. δολάρια.
Η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα έκανε εδώ και καιρό αρκετές εικασίες για το εάν η NSA είχε κάνει προόδους στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστικών μηχανών.
Τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα δεν δίνουν την εντύπωση ότι η υπηρεσία βρίσκεται σημαντικά πιο κοντά στον στόχο από τις υπόλοιπες ερευνητικές ομάδες (οι οποίες, σύμφωνα με τα έγγραφα της NSA, βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ, στην Ελβετία και την ΕΕ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: Ο Τραμπ έχει προτείνει σε Πούτιν, Ουκρανούς και… Νετανιάχου να συμμετάσχουν στο «Συμβούλιο Ειρήνης»
- Γιόβιτς μετά τα 4 γκολ στον Παναθηναϊκό: «Ιδιαίτερα περήφανος – Η ΑΕΚ έχει ποιότητα»
- Καλπάζει ο πληθωρισμός: Στο 2,9% στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 1,9% στην ευρωζώνη
- Αιγάλεω: Άγρια επίθεση σε οδηγό ταξί – «Ένιωσα να τρέχει αίμα από το πηγούνι και την κοιλιά»
- Wikipedia, ετών 25: Μπορεί να επιβιώσει η μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου στην εποχή του AI;
- Βασίλης Κικίλιας: «Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο»
- Εάν η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι σκοπός μιας επιχείρησης, το αυτόνομο SOC είναι η λύση
- Χολ για τη μεταγραφή του Τζόουνς: «Είναι καλό για όλους μας ότι ήρθε στον Ολυμπιακό»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442