Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μονάδα κατά της παράνομης αλιείας δημιουργεί η… Interpol

Μονάδα κατά της παράνομης αλιείας δημιουργεί η… Interpol

Η Interpol, η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, δημιουργεί ειδική μονάδα για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο ένα πέμπτο των αλιευμάτων παγκοσμίως.

Η Interpol, η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, δημιουργεί ειδική μονάδα για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σήμερα γύρω στο ένα πέμπτο των αλιευμάτων παγκοσμίως.

Η νέα υπηρεσία, με την ονομασία Project Scale (λογοπαίγνιο με τη λέξη scale που σημαίνει «κλίμακα» αλλά και «λέπι») εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Λιόν της Γαλλίας, σε μια εξέλιξη που χαιρέτισε η επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.

Διαβάστε επίσης:

Η υπηρεσία υπάγεται στο πρόγραμμα περιβαλλοντικού εγκλήματος της Interpol. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του προγράμματος Ντέιβιντ Χίγκινς, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι το οργανωμένο έγκλημα δραστηριοποιείται και στη μαύρη αγορά αλιείας.

«Όπου υπάρχει η δυνατότητα να βγάλει κανείς χρήματα θα υπάρχουν και εγκληματίες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη βιομηχανία» είπε.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. σύμφωνα όμως με μια έρευνα του 2009 η παράνομη αλιεία αντιστοιχεί γύρω στο ένα πέμπτο του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε 11 έως 26 εκατομμύρια τόνους ψαριών το χρόνο, αξίας 10 έως 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, η παράνομη αλιεία ενοχοποιείται για επιπτώσεις όχι στους πληθυσμούς των ψαριών στις θάλασσες αλλά και στις τοπικές οικονομίες. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, πολλοί ψαράδες στράφηκαν στην πειρατεία όταν οι παράνομοι αλιείς κατέστρεψαν τις βάρκες τους.

Το πρόβλημα πάντως φαίνεται τώρα να τραβά την προσοχή των κυβερνήσεων. Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) κατονόμασε φέτος δέκα χώρες στις οποίες η παράνομη αλιεία είναι εκτεταμένη, ενώ η ΕΕ είχε προειδοποιήσει πέρυσι να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις εναντίον οκτώ χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο