Κρίση, ανθρώπινες σχέσεις και επαναστάσεις στο επίκεντρο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Σινεμά
Επαναστάσεις, κρίση, χρέος, ανθρώπινες σχέσεις: αυτά τα θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου στην Αθήνα και από 29 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ανακοινώθηκε η ονομασία του auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σε Theo Angelopoulos προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.
Επαναστάσεις, κρίση, χρέος, ανθρώπινες σχέσεις: αυτά τα θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου.
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη ανακοινώθηκε η ονομασία του auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σε Theo Angelopoulos προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ελλάδα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη εάν καούν οι αίθουσες» δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, αναφερόμενη στην πυρκαγιά στον κινηματογράφο Αττικόν.
Η Ελίζ Ζαλαντό εξέφρασε τη θλίψη της για το κάψιμο του κινηματογράφου που αποτελούσε «σπίτι» του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Φέτος οι ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθούν στις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 & 2, καθώς και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31).
Οι ταινίες του Φεστιβάλ
Συνολικά 55 ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η αρχή θα γίνει με την ταινία Άθικτοι των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς με τους Φρανσουά Κλουζέ και Ομάρ Σάι. Ο δεύτερος, μάλιστα, κέρδισε βραβείο Σεζάρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ταινία.
Η ταινία που θα προβληθεί στην τελετή λήξης είναι το Ούτε στον εχθρό μου της Αν Φοντέν με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι φέτος ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ενώ μέλη είναι οι: Μισέλ Δημόπουλος, Αμάντα Λιβανού, η ηθοποιός Κλεμένς Ποεζί και ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος.
Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα είναι οι εξής: Οι Ατίθασοι, Ο υπουργός (κέρδισε Σεζάρ σκηνοθεσίας, Β’ ανδρικού ρόλου και ηχοληψίας), Αγαπημένοι με την Κατρίν Ντενέβ, Le Skylab της Ζιλί Ντελπί, Ένα ευτυχές γεγονός του Ρεμί Μπεζανσόν, Η συμμορία της Λιόν, Ο Έρωτας κρατάει τρία χρόνια, Μια καλύτερη ζωή με τον Γκιγιόμ Κανέ, Elles με τη Ζιλιέτ Μπινός, Ποτέ πια φόβος, 17 Κορίτσια και Αγανακτισμένοι του Τόνι Γκάτλιφ.
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι ταινίες: Ma part du gateau, Love and Bruises με τον Ζιλ Λελούς, Άθικτοι, Ούτε στον εχθρό μου, Ένα καυτό καλοκαίρι με τους Λουί Γκαρέλ και Μόνικα Μπελούτσι, Ξαφνικά όλοι μου λείπουν με τη Μελανί Λοράν, Ο γάτος του ραβίνου, Ένα τέρας στο Παρίσι, η υποψήφια για Σεζάρ ταινία Οίκος ανοχής.
Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Πανόραμα, ανάμεσά τους και το Όλοι στο Larzac, που κέρδισε βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Σεζάρ.
Στο τμήμα Αραβική Γαλλοφωνία παρουσιάζονται έργα μιας νέας γενιάς σκηνοθετών από χώρες όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος και ο Λίβανος με τις διεκδικήσεις και τις αυταπάτες τους.
Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάζεται και με τις Νύχτες Πρεμιέρας. Άνθρωποι του σινεμά και των Τεχνών υποδέχονται τους θεατές στις αίθουσες και ξεδιπλώνουν ιστορίες από τον κόσμο της έβδομης Τέχνης.
Οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, και με ιδιαίτερο τρόπο κάνουν την δική τους εισαγωγή στις ταινίες.
Το 13ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεργάζεται φέτος με το Outview Film Festival, το κινηματογραφικό φεστιβάλ ομοφυλοφιλικών ταινιών.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στις 23 Μαρτίου μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Gazarte. Θα προβληθεί η βωβή ταινία Carmen του Σεσίλ Μπ.ΝτεΜιλ συνοδεία μουσικής από την Εθνική Ορχήστρα Τζαζ του Παρισιού, υπό τη διεύθυνση του Ντανιέλ Ιβινέτς.
Προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ θα είναι οι: Μιριέλ Κουλίν, Έβα Ιονέσκο, Μουράντ Μπεν Τσέιχ, Ρεμί Μπεζανσόν, Τόνι Γκάτλιφ, Αούρε Ατίκα, Κάρολ Μπέφα. Παράλληλα, masterclass με θέμα «Transmedia: Πες την ιστορία αλλιώς» με τη συμμετοχή των Μενέλαου Καραμαγγιώλη, Μισέλ Ριχάκ και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.
Το βίντεο του Φεστιβάλ
Πέρυσι ήταν ο Γιώργος Ζώης που είχε αναλάβει να φτιάξει το βίντεο του Φεστιβάλ. Φέτος το έργο αυτό αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Γαϊτανίδης που έφτιαξε μια ιστορία, όπου «τα πάντα βασίζονται στο βλέμμα».
Στην Αθήνα το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 28 Μαρτίου (τιμές εισιτηρίων 5 και 6 ευρώ). Στην Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ ανεβαίνει στις 29 Μαρτίου και διαρκεί έως τις 4 Απριλίου.
Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)
























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442