Την ανάγκη για μια «περιβαλλοντική δημοκρατία» επισήμανε ο Κάρολος Παπούλιας
Την ανάγκη «να δουλέψουμε για μια περιβαλλοντική δημοκρατία» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Athens Summit 2009 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή ασφάλεια. Ομιλίες Παπανδρέου, Σιούφα, Χατζηδάκη.
Την ανάγκη «να δουλέψουμε για μια περιβαλλοντική δημοκρατία» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Athens Summit 2009 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή ασφάλεια.
«Η συγκυρία αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Υπάρχουν σήμερα στον κόσμο πολιτικές ηγεσίες που αναζητούν πράσινες λύσεις στα οικονομικά και ενεργειακά αδιέξοδα […] Η οικολογική διάσταση δεν βρίσκεται πια στο περιθώριο του δημόσιου προβληματισμού αλλά παίρνει όλο και περισσότερο κεντρική θέση» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.
«Οι λύσεις είναι επώδυνες: Προϋποθέτουν συγκρούσεις με συμφέροντα, επιβάρυνση κόστους για εταιρείες, κυρώσεις σε βιομηχανίες, αυστηρότητα απέναντι σε ισχυρά συστήματα οικονομικής εξουσίας, δομικές αναθεωρήσεις πολιτικών. Αλλά το πρόβλημα είναι ακόμη οδυνηρότερο: Φέρνει διαρκώς χειρότερη ποιότητα ζωής για όλο και περισσότερους» τόνισε.
Υπογράμμισε ότι «η κοινωνική στράτευση θα φέρει πολιτική δράση και πίεση σε κάθε φορέα εξουσίας να πράξει το καθήκον του, να παρέμβει, να αλλάξει νόμους αν χρειαστεί».
Στο συνέδριο μίλησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε ότι η πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε ό,τι αφορά τις υποδομές για την «πράσινη» ανάπτυξη. Εκτίμησε ότι η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνισε τη σημασία της αποκέντρωσης μέσα από την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Σημείβσε πως η γραφειοκρατία και η διαφθορά αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την «πράσινη» ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην ιδέα για την ίδρυση μιας δεύτερης περιφερειακής αγοράς ενέργειας, της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας. Πρόταση την οποία, όπως είπε, κατέθεσε στις 17 Νοεμβρίου 2006 στα Σκόπια, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, ενώ ακολούθησε ανάλογη πρωτοβουλία από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ενεργειακή επάρκεια και παράλληλα η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν το διττό στόχο της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αντίθεση ανάμεσα στις δύο πολιτικές. Ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού σημαίνει ανταγωνιστικότητα, ευημερία, ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ξεκάθαρο πια ότι είναι στενά συνδεδεμένη με την επίτευξη αυτών των οικονομικών στόχων» είπε.
Αναφερόμενος στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων της ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI), τη συμμετοχή στο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, την προώθηση του νέου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής (Κομοτηνή – Χάσκοβο), την τριμερή διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» καθώς και την υιοθέτηση μιας νέας αναθεωρημένης πολιτικής για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ Χατζηδάκης ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια με την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας για τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας, την προώθηση της ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας 2006/32 για την «ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση της ενέργειας» και την έμφαση που δίνεται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που προωθούν τη σύνδεση της ενεργειακής πολιτικής με την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Το συνέδριο συνεχίζεται και την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Hilton.
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854–1918) ήταν σημαντικός Έλληνας θεατρικός συγγραφέας της ύστερης περιόδου του 19ου αιώνα, γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει την ηθογραφία με τον λυρισμό, όπως στο έργο «Ο Μαγεμένος Βοσκός».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας