Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Αδέσποτα δίχτυα παρασύρουν στο θάνατο θαλάσσιους οργανισμούς

Αδέσποτα δίχτυα παρασύρουν στο θάνατο θαλάσσιους οργανισμούς

Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα διχτυών που χάθηκαν ή απλά πετάχτηκαν στη θάλασσα συνεχίζουν να «ψαρεύουν» μόνα τους για μήνες ή ακόμα και για χρόνια, σκοτώνοντας αδιακρίτως όποιον οργανισμό βρουν μπροστά τους, προειδοποιεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιείται την Τετάρτη.

36

Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα διχτυών που χάθηκαν ή απλά πετάχτηκαν στη θάλασσα συνεχίζουν να «ψαρεύουν» μόνα τους για μήνες ή ακόμα και για χρόνια, σκοτώνοντας αδιακρίτως όποιον οργανισμό βρουν μπροστά τους, προειδοποιεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιείται την Τετάρτη.

Οι συντάκτες της μελέτης «εκτιμούν ότι ο εγκαταλειμμένος, χαμένος ή πεταμένος εξοπλισμός αλιείας στους ωκεανούς αντιστοιχεί στο 10% [640.000 τόνοι] όλων των απορριμμάτων στη θάλασσα» αναφέρει ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).

Μεγάλη ζημιά στα θαλάσσια οικοσυστήματος προκαλούν τα σταθερά απλάδια, τεράστια δίχτυα που στερεώνονται με άγκυρες στο βυθό και με πλωτήρες στην επιφάνεια, σχηματίζοντας θανατηφόρα υποβρύχια τείχη με μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

«Αν ένα απλάδι εγκαταλειφθεί ή χαθεί, μπορεί να συνεχίσει να ψαρεύει μόνο του για μήνες -καμιά φορά και για χρόνια» επισημαίνει η ανακοίνωση του UNEP, το οποίο συνεργάστηκε στη μελέτη με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

H έκθεση αναφέρεται ακόμα για την περίπτωση παγίδων, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τα καβούρια, που χάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους τροπικούς σε κάθε εποχή των τυφώνων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση παραθέτει μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, όπως την παροχή οικονομικών κινήτρων ώστε οι αλιείς να αναφέρουν την απώλεια εξοπλισμού, σημαδούρες νέας τεχνολογίας και χρήση βιοδιασπώμενων υλικών.

Οι συντάκτες της μελέτης παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα στη Σύνοδο για τους Ωκεανούς του Κόσμου που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11-15 Μαΐου στην Ινδονησία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο