Αιμοφόρα αγγεία καλλιεργούνται από κύτταρα ασθενών
Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δημιούργησε αιμοφόρα αγγεία για νεφροπαθείς χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από το δέρμα τους, μια «επαναστατική» νέα τεχνική που θα μπορούσε να έχει ευρεία ιατρική χρήση.
Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δημιούργησε αιμοφόρα αγγεία για νεφροπαθείς χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από το δέρμα τους, μια «επαναστατική» νέα τεχνική που θα μπορούσε να έχει ευρεία ιατρική χρήση.
Οι ερευνητές της καλιφορνέζικης Cytograft Tissue Engineering απομόνωσαν κύτταρα δέρματος από τους ασθενείς και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο ώστε να δημιουργήσουν λεπτά φύλλα ιστού. Στη συνέχεια, το καλλιεργημένο δέρμα τυλίχτηκε σε κυλίνδρους μήκους 15-20 εκατοστών.
Έξι με εννά μήνες μετά τη λήψη των δερματικών κυττάρων, τα τεχνητά αγγεία εμφυτεύτηκαν στους βραχίονες των ασθενών ώστε να επιτρέπουν τη σύνδεσή τους στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης.
Η συχνή επανάληψη της αιμοκάθαρσης συχνά καταστρέφει τα αγγεία των νεφροπαθών και πολλοί χρειάζονται τελικά την εμφύτευση ενός τεχνητού αγγείου, κατασκευασμένου συνήθως από το πλαστικό υλικό Gortex.
Καλλιεργημένα αγγεία εμφυτεύτηκαν σε συνολικά 10 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στην Αργεντινή και την Πολωνία το διάστημα 2004-2007.
Προκαταρκτικά αποτελέσματα για τέσσερις από τους ασθενείς της μελέτης δημοσιεύτηκαν το 2007 στο New England of Medicine. Αποτελέσματα για όλους τους εθελοντές δημοσιεύονται τώρα στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση Lancet, μαζί με συνοδευτικό άρθρο που χαρακτηρίζει τη νέα μέθοδο «επαναστατική».
Τρεις από τους 10 ασθενείς δεν ωφελήθηκαν από τα νέα αγγεία, μια όχι απροσδόκητη εξέλιξη δεδομένης της κατάστασης της υγείας τους. Ένας ακόμα ασθενής αποσύρθηκε από τη μελέτη και ένας ακόμα πέθανε από άσχετα αίτια.
Στους υπόλοιπους πέντε εθελοντές, τα καλλιεργημένα αγγεία συνέχισαν να λειτουργούν για τουλάχιστον 6-20 μήνες μετά την εμφύτευση. Ακόμα και μετά το διάστημα αυτό, οι ασθενείς χρειάστηκαν λιγότερες επεμβάσεις από ό,τι ο μέσος νεφροπαθής για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες από την αιμοκάθαρση.
Ο επικεφαλής της μελέτης Τον ΜακΑλιστερ σκοπεύει τώρα να δοκιμάσει τη μέθοδο σε άτομα με προβλήματα στα αγγεία της καρδιάς και των ποδιών.