Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε βέβαιη καταστροφή, καταλήγει βρετανική έκθεση
Ο κίνδυνος από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ίσως είναι μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμούσαμε έως τώρα, καταλήγει επιστημονική έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Τα αέρια του θερμοκηπίου αυξάνονται με ρυθμό που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
36
Ο κίνδυνος από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ίσως είναι μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμούσαμε έως τώρα, καταλήγει επιστημονική έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνονται με ρυθμό που «δεν μπορεί να συνεχιστεί» γράφει ο Τόνι Μπλερ στον πρόλογο του κειμένου.
Υπάρχουν τώρα «περισσότερη σαφήνεια και λιγότερες αβεβαιότητες» όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται στην έκθεση, και «σε πολλές περιπτώσεις, οι κίνδυνοι είναι πιο σοβαροί απ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί».
Το κείμενο βασίστηκε σε δεδομένα που είχαν παρουσιαστεί πέρυσι σε συνέδριο του βρετανικού Γραφείου Μετεωρολογίας. Στόχος ήταν να προσδιοριστούν τα ανώτατα ασφαλή επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και το τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα για να αποφύγει την κλιματική αλλαγή.
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πιθανότητα να παραμείνει σε ασφαλή επίπεδα το διοξείδιο του άνθρακα είναι μηδαμινή.
Προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το στόχο της ΕΕ, η συγκέντρωση του διοξειδίου πρέπει να μείνει κάτω από τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο, από τα περίπου 380 σήμερα. Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση περιοριζόταν στα 280 ppm.
Σύμφωνα όμως με την έκθεση, ακόμα και μια αύξηση θερμοκρασίας της τάξης των δύο βαθμών Κελσίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να λιώσει πλήρως την παγοκρηπίδα της Γροιλανδίας σε διάστημα 1.000 ετών. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά επτά μέτρα.
Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύθηκε το 2001, προέβλεπε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, ενώ σήμερα πολλοί επιστήμονες θεωρούν την εκτίμηση αυτή αισιόδοξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΗΕ: Τουλάχιστον 30.000 οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο λόγω του πολέμου
- ΒΑΒΟΥΡΑ: Ξαναχτυπά αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη από το Ντουμπάι o Γιασικεβίτσιους
- Το Ισραήλ χρησιμοποιεί φορτηγά πλοία στη διαδρομή Λεμεσός-Χάιφα για τον επαναπατρισμό γιατρών
- Δένουν κάβους τα πλοία την Πέμπτη, 5 Μαρτίου – 24ωρη απεργία από την ΠΝΟ
- Παναθηναϊκός: Ελληνικό ντουέτο με Τσάπρα και Τσαντίλα
- Streaming-μαμούθ: Paramount+ και HBO Max ενώνονται σε μία πλατφόρμα μετά το mega-deal των 110 δισ.
- Φινλανδία και Βέλγιο τάσσονται υπέρ του μαροκινού σχεδίου αυτονομίας της Δυτικής Σαχάρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442