Η θερμότερη χρονιά της Ιστορίας αποδεικνύεται το 2005
Η χρονιά που τελειώνει θα είναι πιθανότατα η θερμότερη, ξηρότερη και πιο θυελλώδης από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με έκθεση που κατατέθηκε στην παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
Η χρονιά που τελειώνει θα είναι πιθανότατα η θερμότερη, ξηρότερη και πιο θυελλώδης από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με έκθεση που κατατέθηκε στην παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.
Όπως ανακοίνωσε στη συνάντηση η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το 2005 σημειώθηκε ρεκόρ τροπικών καταιγίων και κυκλώνων στο Βόρειο Ειρηνικό, ρεκόρ στο ρυθμό τήξης των πάγων της Αρκτικής και ρεκόρ θερμοκρασίας στα τροπικά νερά της Καραϊβικής.
Ήταν επίσης η ξηρότερη χρονιά στην περιοχή του Αμαζονίου, με τη συνεχιζόμενη ανομβρία να πλησιάζει τα χειρότερα επίπεδα του αιώνα.
Ερευνητές της NASA είχαν προβλέψει από το Φεβρουάριο ότι το 2005 θα ήραν η θερμότερη χρονιά ποτέ.
Η νέα μελέτη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, άντλησε δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (υπάγεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ) και παρουσιάστηκε στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ που επανεξετάζει και αναβαθμίζει το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία, παρόλα αυτά μετέχουν στη διάσκεψη και τάχθηκαν κατά οποιονδήποτε δεσμευτικών μέτρων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε πάντως μείωση της αύξησης στην εγχώρια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 12% και υποσχέθηκε χρηματοδότηση των κλιματικών μελετών με πέντε δισ. δολάρια ανά έτος.
Η διάσκεψη εισήλθε την Τετάρτη στην τελική της φάση, τη διήμερη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο περίπου 180 χωρών.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας