Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέος «ιερός» πόλεμος κατά της παράστασης «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

Νέος «ιερός» πόλεμος κατά της παράστασης «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

Σφοδρή επίθεση από άμβωνος εξαπέλυσαν ιερείς από χωριά του Μεσολογγίου κατά της παράστασης Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του έργου του Καζαντζάκη, που 85 χρόνια μετά τη συγγραφή του συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Η παράσταση θα ανέβαινε στο θέατρο Οινουσσών.

38

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, 85 χρόνια μετά τη συγγραφή του, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, όταν παρουσιάζεται στη θεατρική του μορφή. Ιερείς της Κατοχής και του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση από άμβωνος, όταν πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο να παρουσιαστεί στις 12 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο Οινουσσών, ενώ παρόμοια κρούσματα υπήρχαν και σε άλλες πόλεις, όπου δεν έγινε δεκτή η παράσταση και ο θίασος απειλήθηκε με κυρώσεις.

«Δεν επρόκειτο να προβούμε σε δημόσια καταγγελία, αν το θέμα αφορούσε μόνο τη δική μας καλλιτεχνική, ηθική ή οικονομική βλάβη. Τέτοια όμως κρούσματα ακραίου πνευματικού σκοταδισμού, που μας μεταφέρουν στο Μεσαίωνα, αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, τον πολιτισμό μας και πρωτίστως την ίδια την εκκλησία» επισημαίνει σε γραπτή καταγγελία του ο Κώστας Πολιτόπουλος που έδωσε θεατρική μορφή στο έργο, προσθέτοντας παράλληλα ότι τέτοια θλιβερά φαινόμενα δεν εκφράζουν το σύνολο του κλήρου και ότι είναι ξένα προς τη χριστιανική πίστη και την ορθόδοξη παράδοση.

Ο Κώστας Πολιτόπουλος καλεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να παρακολουθήσει την παράσταση που θα δοθεί την 1η και στις 2 Σεπτεμβρίου στο Λυκαβηττό, για να αποδοκιμάσει έμπρακτα αυτά τα γεγονότα με τη στάσή του.

Το έργο ανεβάζει και ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου στις 29 και 30 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης Στράτος Τζώρτζογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι μια μερίδα του κλήρου αντιμετώπισε θετικά το έργο και μια άλλη αρνητικά, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το φιλί που του δίνει στο μάγουλο ο Ζαχαρίας Ρόχας στην αφίσα του έργου θεωρήθηκε άσεμνο από κύκλους της Αρχιεπισκοπής.

«Μάλλον το μυαλό αυτών που σκέπτονται έτσι είναι άσεμνο» πρόσθεσε ο Στράτος Τζώρτζογλου, τονίζοντας ότι το έργο έχει τη δομή της αρχαίας τραγωδίας, όπου φαίνεται η σύγκρουση του καλού και του κακού, η κορύφωση του δράματος και η λύτρωση, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η αγάπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο