Δέσμες φωτός μεταμόρφωσαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Ηλεκτροφωτισμένος, με την υπογραφή του Πιέρ Μπιντό, είναι πλέον ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας. Τα εγκαίνια του «νέου» χώρου έγιναν την Τρίτη παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Π.Τατούλη, αλλά και του Γάλλου ειδικού.
Ηλεκτροφωτισμένος είναι από το βράδυ της Τρίτης, με την υπογραφή του Γάλλου ειδικού Πιέρ Μπιντό, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας.
Διασταυρούμενες δέσμες θερμού και ψυχρού λευκού φωτισμού διαπερνούν περιμετρικά τα 20 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου, επιτρέποντας «μια ειδική ανάγνωση του χώρου» είπε στα εγκαίνια του έργου ο Π.Μπιντό, ομολογώντας την αρχική του αμηχανία να αναλάβει το έργο, δεδομένου ότι -όπως είπε- «η έλλειψη ανάγλυφου στον χώρο δεν επέτρεπε την ανάδειξή του».
Οι 120 προβολείς που χρησιμοποιήθηκαν είναι στημένοι χαμηλά στο έδαφος ώστε να μην ενοχλούν τους επισκέπτες της ημέρας ενώ η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε εξασφαλίζει οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε ο Πιερ Μπιντό, γνωστός διεθνώς και από τους φωτισμούς του στον Πύργο του Αϊφελ, στο Λούξορ και αλλού.
Η μελέτη και το έργο χρηματοδοτήθηκαν από το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ, εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ και πραγματοποιήθηκαν υπό την απόλυτη εποπτεία της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
«Το φως είναι η διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να προσεγγίζει την αλήθεια» είπε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την αξία της χορηγίας στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα του υπουργείου να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το νέο μουσείο της Ελευσίνας.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.