Επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύθηκε ο Σαντιάγο Καλατράβα
Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε ο Σαντιάγο Καλατράβα. Προσφωνώντας το διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα, οι Έλληνες συνάδελφοί του χαρακτήρισαν τα έργα του «παραλλαγές στο ίδιο μουσικό θέμα».
Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε την Πέμπτη ο Σαντιάγο Καλατράβα. Προσφωνώντας το διάσημο Ισπανό μηχανικό και αρχιτέκτονα, οι Έλληνες συνάδελφοί του χαρακτήρισαν τα έργα του «παραλλαγές στο ίδιο μουσικό θέμα».
Με τη σειρά του ο Σαντιάγο Καλατράβα ανταπέδωσε την τιμή στο ΑΠΘ, «παίζοντας» με την αρχαιοελληνική ετυμολογία των λέξεων και των εννοιών: «Αρχιτέκτονας είναι να είσαι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Αρχι – τέκτων. Δηλαδή ο αρχηγός των εργατών, που μέσω της τεχνικής και με τη βοήθεια του Θεού, επιτυγχάνει την τέχνη».
Ο 54χρονος Καλατράβα, «αρχιμάστορας της αναγέννησης» όπως τον χαρακτήρισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Αντωνόπουλος, επέτρεψε στη Θεσσαλονίκη ένα χρόνο μετά την πολυσυζητημένη συμβολή του στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
Δήλωσε ενθουσιασμένος από την «τακτική» δόμηση της πόλης, από την ιδιαιτερότητα της σχέσης της με τη θάλασσα, ενώ πρότυπο του, όπως είπε, είναι «η αρχιτεκτονική χωρίς αρχιτέκτονα, εκεί όπου τα κτίσματα συνυπάρχουν με το τοπίο και τις αισθητικές και πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν σ αυτά».
Η αναγόρευσή του έγινε από τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καθηγητή Ιωάννη Αβραμίδη. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Αντωνόπουλος, προσφώνησε τον τιμώμενο και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής, Δημ.Μπίκας, παρουσίασε αναλυτικά το έργο του.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας