Ελίας Βάλτονεν: Ποιος είναι ο Φινλανδός που… καθάρισε τη Σερβία στο φινάλε (vids)
Η Φινλανδία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έκπληξη του Eurobasket αποκλείοντας τη Σερβία με 92-86, με τον Ελίας Βάλτονεν να κάνει τη διαφορά στο φινάλε του ματς.
Η Φινλανδία έριξε τη… βόμβα στο φετινό Eurobasket αποκλείοντας τη Σερβία στη φάση των «16», επικρατώντας με 92-86 και έχοντας τον Ελίας Βάλτονεν σε τρομερή βραδιά από το… πουθενά.
Ο 26χρονος γκαρντ-φόργουορντ, είχε μόλις 3 πόντους με 04:07 για το τέλος του ματς στο ρολόι και «έκλεισε» το ματς με 13 (2/3 δίποντα, 3/7 τρίποντα), ενώ είναι και 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, όντας αυτός που έδωσε το τελικό «χτύπημα» στον Νίκολα Γιόκιτς και την παρέα του.
Κάπως έτσι, οι Φινλανδοί θα βρεθούν στους «8» για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση και ευελπιστούν αυτή τη φορά να κάνουν το βήμα παραπάνω, φτάνοντας μέχρι και τα ματς των μεταλλίων. Μέχρι και το χτεσινό ματς, ο Βάλτονεν μετρούσε στο τουρνουά 6.2 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ, σε 19,8 λεπτά, ενώ σουτάρει με 26,7% στο τρίποντο, 61,1% στο δίποντο και 37,5 στις βολές.
Ποιος είναι ο Ελίας Βάλτονεν
Ο Βάλτονεν αγωνίζεται στη Liga ACB με τη φανέλα της Γρανάδα. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 14 ετών στην ακαδημία το HBA‑Märsky, του Χάνο Μότολα, του πρώτου Φινλανδού που έπαιξε στο ΝΒΑ. Στη συνέχεια βρέθηκε στο κολέγιο Arizona State (2018–2020), ενώ επαγγελματικά έπαιξε στη Γερμανία (Τούμπινγκεν, Ροστόκ) και στη συνέχεια στη Μανρέσα.
Από το 2024 είναι στη Γρανάδα, όπου ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του για ακόμη δύο χρόνια. Με τη Φινλανδία έχει συμμετάσχει τόσο στο EuroBasket 2022 όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, ενώ ήταν μέλος της ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Ρεπορτάζ από την Κροατία αναφέρει ότι ο Παναθηναϊκός προσφέρει 6,5 εκατομμύρια ευρώ στη Σλάβεν Μπελούπο για τον 20χρονο μεσοεπιθετικό Αντριάνο Γιάγκουσιτς. Ο Μπενίτεθ έχει ήδη έρθει σε επαφή μαζί του.
LIVE: Αταλάντα – Αθλέτικ Μπιλμπάο. Παρακολουθήστε live στις 22:00 την αναμέτρηση Αταλάντα – Αθλέτικ Μπιλμπάο για την 7η αγωνιστική της League Phase του Champions League.
LIVE: Γιουβέντους – Μπενφίκα. Παρακολουθήστε live στις 22:00 την αναμέτρηση Γιουβέντους – Μπενφίκα για την 7η αγωνιστική της League Phase του Champions League.