Σουβλάκι: Από… φύλλα χρυσού ο χοιρινός γύρος – Τις αυξήσεις στο κρέας επικαλούνται οι επιχειρηματίες
Το «φαγητό του φτωχού» μετατρέπεται σε πανάκριβο έδεσμα - Αυξήσεις στις πρώτες ύλες συμπαρασύρουν τα κόστη λένε οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων - Το φθηνότερο και το ακριβότερο σουβλάκι ανά την Ελλάδα
«Χρυσό» πληρώνουμε πλέον το σουβλάκι, με την τελευταία ανατίμηση να εκτινάσσει το αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα κοντά στα 5 ευρώ. Τα ψητοπωλεία, από την πλευρά τους, επικαλούνται την αύξηση στην τιμή του κρέατος που συμπαρασύρει τα κόστη για τις επιχειρήσεις.
Ο πάλαι ποτέ ταπεινός χοιρινός γύρος στο τυλιχτό μετατρέπεται σε… φύλλα χρυσού, επιβαρύνοντας κατά πολύ την τσέπη των καταναλωτών – αν υπολογίσει κανείς τις απανωτές αυξήσεις των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, το ακριβό πλέον «φαγητό του φτωχού» παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις των επισκεπτών από το εξωτερικό, με τους καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στην τιμή που προσφέρεται το σουβλάκι.
Η μέση τιμή πώλησης για το σουβλάκι ανά την Ελλάδα έχει φτάσει τα 4 ευρώ
Ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, πάντως, επικαλούνται τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.
Με τη μέση τιμή πώλησης του παραδοσιακού τυλιχτού να έχει φτάσει στην Ελλάδα στα 4 ευρώ, αναρωτιέται κανείς μέχρι πότε αυτό το παραδοσιακό έδεσμα θα παραμείνει «προσιτό».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι τιμές για το τυλιχτό σουβλάκι στην Αθήνα κυμαίνονται από 3,20 έως και 4,60 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη – όπου έχουν και το λεγόμενο σάντουιτς – από 2,90 έως 4,70 ευρώ.
Οι υπόλοιπες τιμές ανά περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα καθορίζονται ως εξής: