«Αμμόχωστος 3,5%»: Η μοναδική έκθεση φωτογραφίας του Σωτήρη Δανέζη στο Θησείο
Στον τόπο που σταμάτησε ο χρόνος και είναι όλα «παγωμένα».
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο Σωτήρης Δανέζης και ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζουν μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων με τίτλο «Αμμόχωστος 3,5%».
Μια πόλη φάντασμα
Πρόκειται για μία σειρά από μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες κατοίκων της Αμμοχώστου και περισσότερες από εκατό φωτογραφίες που κατέγραψε ο δημιουργός της έκθεσης, τους τελευταίους έξι μήνες, από το 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης-φάντασμα, το οποίο “άνοιξαν» οι αρχές του ψευδοκράτους το 2021.

Μια απεικόνιση μισού αιώνα λεηλασίας και αιχμαλωσίας της Αμμοχώστου
Το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται είναι μία ρωγμή στο χρόνο. Είναι η απεικόνιση μισού αιώνα λεηλασίας και αιχμαλωσίας της Αμμοχώστου.
Παράλληλά είναι η αφορμή για να θυμηθούμε μία πόλη που έσφυζε από ζωή τα χρόνια πριν το 1974, αλλά και την βάρβαρη τουρκική εισβολή που ανάγκασε τους 40.000 κατοίκους της να την εγκαταλείψουν.

Τα Βαρώσια αναδεικνύονται σήμερα σε πόλο έλξης για «σκοτεινό τουρισμό», με ενοικίαση ποδηλάτων, καφετέριες, παιδικές χαρές, ξαπλώστρες σε ένα τμήμα της παραλίας χωρίς συρματοπλέγματα και γήπεδα beach volley. Η βόλτα με ηλεκτρικό αμαξίδιο του γκολφ κοστίζει 10 ευρώ.

Εγκαίνια έκθεσης
Η Έκθεση με την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή». Χορηγός Τεχνολογίας είναι η LG Electronics και χορηγός εκτυπώσεων η εταιρεία Photolab.

Σωτήρης Δανέζης
Την καμπάνια επικοινωνίας έχει αναλάβει η “Danezis Stories”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος.

Η νέα έκθεση του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο «Αμμόχωστος 3,5%» ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στις 10 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα” στο Θησείο και θα διαρκέσει από τις 10.07 έως τις 28.08.2024.
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
- «Πρόταση της Γκρέμιο στον Παναθηναϊκό για τον Τετέ»
- ΝΔ: Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια του στελέχους του κόμματος Μιχάλη Λεκάκου
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
- «Κίτρινος πυρετός» στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τα στατιστικά της «απόβασης» στο… «ελληνικό καλάθι»
- Νέο ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο: «Είμαι εδώ, μην μου κάνεις αυτή την ερώτηση, είναι ασέβεια…» (vid)
- Κρήτη: Μεθυσμένος άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε – Τη σορό του εντόπισαν πολίτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442