Με αύξηση-ρεκόρ και 66.000 θεατές ολοκληρώθηκε το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online.
Με 66.000 θεατές και επισκέπτες και αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 16% σε σύγκριση με το περσινό 25ο ΦΝΘ ολοκληρώθηκε το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου, εν μέσω μιας έκρυθμης κατάστασης με επεισόδια βίας και μισαλλοδοξίας.
Η μεγάλη πολιτιστική γιορτή της Θεσσαλονίκης
Η φετινή διοργάνωση φιλοξένησε πρεμιέρες, συναρπαστικές συζητήσεις, ειδικές εκδηλώσεις, ενώ υποδέχτηκε σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, όπως τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Δημήτρη Παπαϊωάννου. Επίσης, το Φεστιβάλ απένειμε τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον βραβευμένο με Όσκαρ, ισπανό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα και στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, συγγραφέα και μεταφραστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Αδέσποτα Κορμιά
250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους. Στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 133 ντοκιμαντέρ. Οι online προβολές του τμήματος Πλατφόρμα+ συνεχίστηκαν μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους θεατές να ανακαλύψουν τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής.
Φέτος ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά για το ελληνικό σινεμά, με sold out προβολές, μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις συζητήσεις με τους έλληνες δημιουργούς και αυξημένο ενδιαφέρον του ξένου Τύπου και των επαγγελματιών του σινεμά για τη φετινή ελληνική παραγωγή, η οποία διακρίθηκε συνολικά με 17 βραβεία και ειδικές μνείες.

66.000 θεατές και επισκέπτες στο φετινό φεστιβάλ
Οι παράλληλες δράσεις
Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν 659 συναντήσεις ανάμεσα σε 426 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ελπίζουμε σύντομα οι διεργασίες αυτές να μετουσιωθούν σε νέα πρότζεκτ, σενάρια και ταινίες.
Επίσης, η Αγορά διοργάνωσε τρία Agora Talks, ένα workshop και μία συζήτηση στο πλαίσιο του αφιερώματος Citizen Queer, για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου.
Στη διάρκεια έντεκα ημερών πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, μία καθολικά προσβάσιμη προβολή, μία ακρόαση podcast ανοιχτή στο κοινό, η απευθείας μετάδοση της βραδιάς των Όσκαρ, βιβλιοπαρουσιάσεις και immersive προβολές.
Επίσης, περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες περιηγήθηκαν στη βίντεο εγκατάσταση Inside του Δημήτρη Παπαϊωάννου, καθώς και στην παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442