Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πλήρες πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το πλήρες πρόγραμμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online.

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ. Στο 26ο ΦΝΘ θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Οι προβολές αλλά και εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Η έναρξη την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Με την ταινία «Πυροβόλησαν τον πιανίστα» του Φερνάντο Τρουέμπα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην έναρξη του Φεστιβάλ. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, με την προβολή της ταινίας Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα του Άρη Δόριζα.

67 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

– 35 ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες).

– To τμήμα Πλατφόρμα μετονομάζεται και αναβαθμίζεται σε Πλατφόρμα+, αποκτά τον δικό του κατάλογο, ενώ η διάρκειά του διευρύνεται σε 14 ημέρες, από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο, θεατές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 21 ελληνικές ταινίες στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

– Η ειδική προβολή της COSMOTE TV του ντοκιμαντέρ Underwonder του Κώστα Καρύδα ρίχνει μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης.

– Το εξαιρετικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ Οι γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη θα είναι καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά, με την υποστήριξη της Alpha Bank, χορηγού προσβασιμότητας του Φεστιβάλ.

– Δύο ταινίες αφιερωμένες στην αξέχαστη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Ανάμεσά τους το ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια σημαντική καταγραφή της ζωής της ελληνίδας υψιφώνου, αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Το 26ο ΦΝΘ υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννου, φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές ενός καλλιτέχνη που διατρέχει διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης.

Διεθνές πρόγραμμα

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ.

Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around cinema, 8 πρωτοποριακές δημιουργίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του τμήματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτός συναγωνισμού την καλλιτεχνική εγκατάσταση Το βλέμμα του «εγώ» του θρύλου της ηλεκτρονικής μουσικής, Ζαν-Μισέλ Ζαρ.

Ανακαλύπτουμε δυναμικά και ευρηματικά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Παρουσιάζουμε τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs.

Προσφέρουμε συναρπαστικές στιγμές στις νεαρότερες ηλικίες μέσα από το τμήμα NextGen.

Στην Αγορά

Δυναμικές δράσεις, νέα βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Η Αγορά του ΦΝΘ παρουσιάζει και στηρίζει τις ταινίες και τους δημιουργούς του αύριο μέσα από τις δράσεις Thessaloniki Pitching Forum, Docs in Progress, Agora Lab, Meet the Future, Agora Talks, Talking Heads κ.ά.

Ελληνική Δημοκρατία – Γιορτάζοντας 50 χρόνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο, αλλά και στους αντιδικατορικούς αγώνες.

Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από σπουδαίους δημιουργούς, που ανατρέχουν σε συνταρακτικά γεγονότα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου Μισός αιώνας εκλογές – Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη

Sports in

Πετάει για την πρόκριση στην Πόλη ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αναχωρεί σήμερα (17/4, 10:35) για την Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε στο δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024