Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Σημαντικό βήμα» ο απόπλους εμπορικού πλοίου από την Οδησσό, αψηφώντας τις απειλές της Ρωσίας
Η ανακοίνωση της εξόδου στη Μαύρη Θάλασσα του "Joseph Schulte", που φέρει σημαία Χονγκ Κονγκ, έγινε παρά τον νέο ρωσικό νυχτερινό βομβαρδισμό ουκρανικών αποθηκών σιτηρών στον Δούναβη, στην περιφέρεια της Οδησσού.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα την αναχώρηση εμπορικού πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού, αψηφώντας τη Ρωσία, η οποία απειλεί να βυθίσει τέτοια πλοία μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
«Η Ουκρανία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», έγραψε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χαιρετίζοντας το γεγονός. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το φορτηγό Joseph Schulte είχε φύγει από τα ουκρανικά ύδατα και κατευθυνόταν προς τον Βόσπορο.
Δεμένο πάνω από ενάμιση χρόνο
Το πλοίο διέσχισε το ουκρανικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας το απόγευμα της Τετάρτης, αρκετές ώρες μετά την αναχώρησή του από το νότιο λιμάνι της Οδησσού. Είχε παραμείνει εκεί δεμένο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) κατευθυνόταν προς το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με έναν ιστότοπο παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας.
Η ανακοίνωση της εξόδου στη Μαύρη Θάλασσα του «Joseph Schulte», που φέρει σημαία Χονγκ Κονγκ, έγινε παρά τον νέο ρωσικό νυχτερινό βομβαρδισμό ουκρανικών αποθηκών σιτηρών στον Δούναβη, στην περιφέρεια της Οδησσού.
«Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Joseph Schulte απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού και πλέει κατά μήκος του προσωρινού διαδρόμου που έχει οριστεί για τα εμπορικά πλοία», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών.
Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανοίξει «προσωρινούς» διαδρόμους στη Μαύρη Θάλασσα παρά τις απειλές της Ρωσίας, η οποία αυτό το Σαββατοκύριακο έβαλε με προειδοποιητικά πυρά εναντίον φορτηγού που κατευθυνόταν στο Ιζμαήλ, λιμάνι του Δούναβη στη νότια Ουκρανία.
Ο ποταμός έχει γίνει μια από τις κυριότερες οδούς για τη μεταφορά ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από τον Ιούλιο, όταν η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας που εξασφάλιζε έσοδα στο Κίεβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Κάλλιον εντάφιον η τιμή»: Ιστορικές μνήμες για τους Ηπειρώτες που εκτελέστηκαν στον τοίχο της Καισαριανής
- Tourism Revenues New Record at €23.6B in 2025
- Ουκρανία: Ρωσικά drones χτύπησαν σπίτια και σχολείο στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Νέα σενάρια στη Σερβία για Ομπράντοβιτς και Παναθηναϊκό!
- Φυλακές Δομοκού: Τα κενά, οι αντιφάσεις και τα σενάρια για τέταρτο πρόσωπο στη δολοφονία του ισοβίτη
- Για «βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, κάνει λόγο ο Αμερικανός πρεσβευτής
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με μοναδικό στόχο τη νίκη
- Τραγωδία ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης: Τρεις νεκροί μετανάστες, αναφορές για αγνοούμενους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)




















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442