ΑΜΕΑ: Η Ευρώπη εκπαιδεύει τον πρώτο αστροναύτη με αναπηρία
Ο βρετανός παραολυμπιονίκης Τζον ΜακΦολ θα γίνει ο πρώτος «παραστροναύτης»
Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA επέλεξε τον πρώτο «παραστροναύτη» στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, ένα μεγάλο βήμα προκειμένου να μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να ζουν και να εργάζονται στο Διάστημα.
Η υπηρεσία, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, επέλεξε τον βρετανό παραολυμπιονίκη Τζον ΜακΦολ ως μέλος μιας ομάδας 17 ανδρών και γυναικών που θα εκπαιδευτούν ως αστροναύτες.
Ο ΜακΦολ, γιατρός 31 ετών, δεν είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψει τελικά σε τροχιά, θα βοηθήσει όμως την ESA να αναπτύξει εξοπλισμό και τεχνολογίες που θα επιτρέψουν σε άτομα με αναπηρίες να λάβουν μέρος σε μελλοντικές αποστολές.
«Δεδομένου ότι έχω ακρωτηριαστεί, δεν πίστευα ποτέ ότι υπήρχε πιθανότητα να γίνω αστροναύτης» δήλωσε ο ΜακΦολ σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ESA.
Η υπηρεσία άρχισε πέρυσι να δέχεται αιτήσεις αναπήρων που μπορούν να περάσουν τις αυστηρές ψυχολογικές και άλλες εξετάσεις που προβλέπονται για τους υποψήφιους αστροναύτες.
Έλαβε συνολικά 257 αιτήσεις από επίδοξους «παραστροναύτες», όρος που επινόησε η ESA.
Ο ΜακΦολ έχασε το δεξί πόδι του λόγω ατυχήματος με μοτοσικλέτα σε ηλικία 19 ετών. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κούρσα των 100 μέτρων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
«Το μήνυμα που θέλω να δώσω στις μελλοντικές γενιές είναι ότι η επιστήμη, ελπίζω και τα διαστημικά ταξίδια, απευθύνονται σε όλους» είπε.
- Διαδικτυακό μπλακ άουτ στο Ιράν όπου κλιμακώνεται η καταστολή – Έτοιμος να επέμβει ο Τραμπ, ανταλλάσσει απειλές με την Τεχεράνη
- Νέο κέρδος για τη Λέτσε: το σχέδιο εξυγίανσης απέδωσε
- Χρυσές Σφαίρες: «One Battle After Another», «Hamnet» και «Adolescence» οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς
- Ισραήλ: Υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τη Γερμανία – Στο στόχαστρο Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι
- Ρεάλ Μαδρίτης: Στόχος τα 300 εκατ. ευρώ από τη φανέλα
- Κρήτη: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος πατέρας που κατηγορείται ότι βίαζε τις κόρες του
- Δίκη υποκλοπών: Τα e-mails που «καίνε» τον Σωτήρη Ντάλα για τη συνεργασία της Krikel με τους ισραηλινούς της Elbit Systems
- Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης συναντιούνται στο Theatre Of the No
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442