Τουρκία : Νέα βουτιά για τη λίρα – Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ έναντι του δολαρίου
Η λίρα έχει πραγματοποιήσει βουτιά 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος, πτώση που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού μέσω των εισαγωγών που τιμολογούνται σε σκληρά νομίσματα
Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, των 8,4540 λιρών ανά δολάριο, υποχώρησε το τουρκικό νόμισμα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας που αναφέρουν άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, διατηρώντας την πίεση προς την κυβέρνηση Ερντογάν για σφιχτή νομισματική πολιτική.
Η λίρα έχει πραγματοποιήσει βουτιά 30% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος, πτώση που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού μέσω των εισαγωγών που τιμολογούνται σε σκληρά νομίσματα.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 11,89% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 11,75% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα – υψηλότερα από τον επίσημο στόχο για ένα εύρος περί το 5%.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα απρόσμενα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια τον Οκτώβριο στο 10,25%, σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που κινείτο ο πληθωρισμός όλο το έτος. Στον διψήφιο πληθωρισμό και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια οφείλεται εν μέρει η υποχώρηση της τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,13% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ρούχων και των υποδημάτων που εκτινάχθηκαν 6,81% μέσα στον μήνα, με τις τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να σκαρφαλώνουν 3,03%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 3,55% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και κατά 18,20% σε ετήσια βάση.
Οι τιμές παρέμειναν υψηλές και λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης και της αύξησης των τιμών των τροφίμων, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει την περασμένη εβδομάδα την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους στο 12,1% από το 8,9%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός έως το τέλος του έτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


















































![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442