Ιράν: Εκκληση για «σοβαρές» διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ απευθύνει ο Βάντεφουλ
Υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που δίνουν λόγο αισιοδοξίας» ότι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Γιόχαν Βάντεφουλ.
Εκκληση να ξεκινήσει «σοβαρές» διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ απηύθυνε στην ιρανική ηγεσία ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, κάνοντας λόγο για «αρχικές ενδείξεις αισιοδοξίας» (στη φωτογραφία του Reuters/Brendan Smialowski, επάνω, ο Γιόχαν Βάντεφουλ).
Το ιρανικό καθεστώς «θα ήταν καλό να ξεκινήσει τώρα σοβαρές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Βάντεφουλ μετά τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή κοντά στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που δίνουν λόγο αισιοδοξίας ότι θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες».
Υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που δίνουν λόγο αισιοδοξίας» ότι θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ
Μια μελλοντική συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και του Ιράν είναι σίγουρα πιθανή, σημείωσε, διευκρίνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο γίνεται πλέον «υπό συνθήκες πολέμου», καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία και τον συντονισμό. Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός είχε αναφέρει ως πιθανή τοποθεσία για μια τέτοια συνάντηση το Πακιστάν.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση, συνέχισε ο Γιόχαν Βάντεφουλ και ζήτησε από το Ιράν να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο ιρανικό καθεστώς να εκβιάζει την παγκόσμια οικονομία», είπε εμφατικά.
«Εάν χρειαστεί»
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο στο περιθώριο της G7, ο κ. Βάντεφουλ μίλησε για «φιλική» συνομιλία και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει από τη Γερμανία «στρατιωτική συνεισφορά πριν από το τέλος των εχθροπραξιών».
Ως εκ τούτου, ο υπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου τη θεμελιώδη προθυμία της Γερμανίας να συζητήσει μια συνεισφορά «εάν χρειαστεί». Υπάρχει στενός διπλωματικός συντονισμός με τις ΗΠΑ, δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
- Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Βενεζουέλα: Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι διασώστες – Κοντά στους 3.000 οι νεκροί από τους σεισμούς
- Με καθυστέρηση το δρομολόγιο του Superferry στη Ραφήνα – Εγκλωβίστηκε η άγκυρα σε συρματόσχοινα
- Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δυο μου γονείς»
- Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ έχει περισσότερα γκολ σε νοκ άουτ από τρεις πρωταθλήτριες κόσμου και μια Ευρώπης!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442