Ανιές Βαρντά: Την Τρίτη η κηδεία της ιέρειας της Nouvelle Vague
Την ίδια ημέρα η Κινηματοθήκη θα αποτίσει φόρο τιμής σε μια "ασύγκριτη φίλη", όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της.
Η κηδεία της Ανιές Βαρντά, της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος της γαλλικής Νουβέλ Βαγκ, η οποία πέθανε τη νύκτα της Πέμπτης σε ηλικία 90 ετών, θα τελεστεί την Τρίτη στις 13H00 GMT στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι, ανακοίνωσε η Γαλλική Κινηματοθήκη.
Την ίδια ημέρα η Κινηματοθήκη θα αποτίσει φόρο τιμής σε μια «ασύγκριτη φίλη», όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της.
Γυναίκα με πεποιθήσεις που δημιούργησε ένα πρωτότυπο έργο, συχνά πρωτοποριακό, στο σύνορο ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, η Ανιές Βαρντά ήταν η δημιουργός ταινιών όπως οι «Κλειώ από τις 5 ως τις 7» (1962), «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» (1985), «Les Glaneurs et la Glaneuse» (2000), «Οι παραλίες της Ανιές» (2009) ή «Πρόσωπα και Ιστορίες» (2017).
Βραβευθείσα με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία το 1985 για το «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» και με το Σεζάρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2009 για τις «Παραλίες της Ανιές», η Ανιές (το πραγματικό της όνομα ήταν Αρλέτ) Βαρντά, γεννημένη στις 30 Μαΐου στη συνοικία Ιξέλ των Βρυξελλών, από μητέρα Γαλλίδα και Έλληνα πατέρα, αφήνει πίσω της ένα ονειρικό, ανθρωπιστικό, ριζοσπαστικό έργο ταυτόχρονα καπριτσιόζικο και διασκεδαστικό.
Είχε λάβει σειρά γαλλικών κινηματογραφικών βραβείων, ένα τιμητικό Σεζάρ το 2001, έναν τιμητικό Φοίνικα από το Φεστιβάλ των Κανών το 2015, αλλά και ένα αμερικανικό, ένα τιμητικό Όσκαρ το 2017 για το σύνολο της σταδιοδρομίας της.
Σύντροφος του κινηματογραφιστή Ζακ Ντεμί από το 1962 μέχρι τον θάνατό του το 1990, μαχητική φεμινίστρια, που ηγήθηκε μαζί με την ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ μιας πορείας των γυναικών για την ισότητα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών, ήταν επίσης μια σκηνοθέτις που έστρεφε συχνά τον φακό της στην τύχη εκείνων που έχουν αφεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.
Φωτογράφος, εικαστική καλλιτέχνις, η Ανιές Βαρντά, που γύρισε την πρώτη ταινία της ως σκηνοθέτις το 1954, την ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους “La Pointe courte”, είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου το τελευταίο της ντοκιμαντέρ «Η Βαρντά από την Ανιές», που μεταδόθηκε πρόσφατα από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις ανάσχεσης καταπτώσεων στην επαρχιακή οδό «Επίδαυρος–Μέθανα»
- Ολυμπιακός: Ο Τζόσεφ παίρνει τη θέση του Νιλικίνα στο ρόστερ του πρωταθλήματος
- Γαλλία: Ο Λεκορνί περνά το σύνολο του προϋπολογισμού χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή – «Λάστιχο» το Σύνταγμα
- Τι αυξήσεις θα δουν στον μισθό τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
- Unemployment at 7.5% in December
- Δώστε του ένα αστέρι Michelin να ηρεμήσει: Ο Μπρούκλιν Μπέκαμ φλέξαρε τη σπέσιαλ σπαγγέτι μπολονέζ του – μόνο που δεν είχε σπαγγέτι
- Στο γήπεδο της Τούμπας ο Φάμελλος – Άφησε λευκό τριαντάφυλλο για τους νεκρούς οπαδούς
- Αλεξανδρούπολη: Ξεψύχησε 5χρονο παιδάκι που περνούσε ίωση – Το μετέφεραν στο νοσοκομείο αλλά ήταν αργά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 30.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442