«Ηταν φρικτό, τρομακτικό» δήλωσε ο Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» πρόσθεσε, υποσχόμενος τη λήψη σημαντικών αποφάσεων εντός των προσεχών δύο ημερών.
«Εάν είναι οι Ρώσοι, εάν είναι η Συρία, εάν είναι το Ιράν, θα το βρούμε» συνέχισε.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους. «Θα υπάρξουν συνέπειες γι’ αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα» διευκρινίσθηκε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.
«Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Μάτις, ο οποίος καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων σε αυτό το θέατρο του πολέμου.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων» σημείωσε ο ίδιος.
«Τα συμπτώματα παραπέμπουν σε νευροτοξικό παράγοντα»
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης στη Ντούμα αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα και ζήτησε από τη Συρία και τη Ρωσία να ανοίξουν τη ζώνη στους διεθνείς παρατηρητές.
«Η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε σε περιοχή όπου επιχειρεί το συριακό καθεστώς, στη Ντούμα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκδιώξουν την αντιπολίτευση. Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί του αρνούνται την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Ντούμα» δήλωσαν στο Reuters πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα στη Ντούμα, σύμφωνα με αξιόπιστους ιατρικούς ειδικούς και όπως είναι ορατά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο, αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή από κάποιου είδους νευροτοξικό παράγοντα» δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.