Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Δεν αποκλείουμε στρατιωτική δράση κατά Άσαντ

ΗΠΑ: Δεν αποκλείουμε στρατιωτική δράση κατά Άσαντ

Σε απάντηση στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ σε απάντηση στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.

«Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Μάτις, ο οποίος καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων σε αυτό το θέατρο του πολέμου.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της κατάργησης όλων των χημικών όπλων» σημείωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, υποδεχόμενος στο Πεντάγωνο τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Η Ρωσία είχε εγγυηθεί την καταστροφή όλων των συριακών χημικών όπλων τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ φέρεται να χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες πολλές φορές από τότε εναντίον των σύρων ανταρτών.

«Αυτός είναι ο λόγος που, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, από το ΝΑΤΟ μέχρι το Κατάρ, θα ασχοληθούμε με αυτό το πρόβλημα» πρόσθεσε ο Μάτις.

Mηχανισμό έρευνας για τις χημικές επιθέσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησαν στα Ηνωμένα Έθνη ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την καταφυγή στα χημικά όπλα στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση στα τέλη του 2017 της JIM, μιας ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.

Διαβάστε επίσης:

Ντούμα: Αυξάνονται τα θύματα της χημικής επίθεσης – Σε θέση «μάχης» η Ευρώπη

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024