Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Την Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά το Cinéma du réel στο Κέντρο Πομπιντού

Την Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά το Cinéma du réel στο Κέντρο Πομπιντού

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμάται φέτος στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Cinéma du réel που διοργανώνεται από την B.p.i (Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών), του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 19 ώς τις 29 Μαρτίου στο Παρίσι.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμάται φέτος στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Cinéma du réel που διοργανώνεται από την B.p.i (Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών), του Κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 19 ώς τις 29 Μαρτίου στο Παρίσι.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προγραμματίζεται στο πλαίσιο του Cinéma du réel η θεματική ενότητα που αφορά σε Ταινιοθήκες που αγωνίζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να διασώσουν την εθνική κινηματογραφική τους κληρονομιά, και ασχολούνται με τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση και τη διανομή της εθνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Το 2013 το φεστιβάλ είχε τιμήσει την Ταινιοθήκη της Χιλής, ενώ το 2014 την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας.

Με περισσότερους από 25.000 θεατές, το Cinéma du réel διοργανώνεται από το 1978 στο Κέντρο Πομπιντού και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς. Το φεστιβάλ στοχεύει στο να δημιουργήσει τον απαραίτητο χώρο για διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη δημιουργία και την κινηματογραφική κληρονομιά του ντοκιμαντέρ σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τόσο ανερχόμενους όσο και ήδη καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Cinéma du réel τιμά το 2015 το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Το αφιέρωμα, μια συνδιοργάνωση του Cinéma du réel και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι, το Γραφείο της Μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας της UNESCO στο Παρίσι, την Aegean Airlines, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τo σύλλογο Φωνή Γραφή.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο Μια ιστορία σε εικόνες: FOCUS στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το έργο της Ταινιοθήκης αναδεικνύεται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες:

  • Διαμάντια της συλλογής: Οι περιπέτειες του Βιλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924), Οι εκατό ώρες του Μάη (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), Μοναστηράκι (Γκαίη Αγγελή, 1976), Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983)
  • Πολιτικές: Μέγαρα (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης 1974), Μπέττυ (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), To γελεκάκι (Ίρις Ζαχμανίδη,1976)
  • Βιομηχανία και μετανάστευση: Γράμμα από το Σαρλερουά (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), Αλουμίνιον της Ελλάδος (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), Πρώτη ύλη (Χρήστος Καρακέπελης, 2011)
  • Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο: Ημερολόγια αμνησίας (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012)
  • Δάνεια τεκμηρίωσης: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1997, Ροβήρος Μανθούλης), Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών (1998, Ροβήρος Μανθούλης)

Την προβολή της ταινίας Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών πλαισιώνει συζήτηση με το Ροβήρο Μανθούλη στo αμφιθέατρο της INALCO.

Η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού θα προλογίσει τις προβολές, ενώ θα παρευρεθούν στο Παρίσι επίσης οι σκηνοθέτες Στέλλα Θεοδωράκη και Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο