Tην Τετάρτη απονέμεται το Βραβείο ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες
Απονομή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες γίνεται την Τετάρτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου και παρουσιάζονται τα έργα των έξι υποψηφίων δημιουργών. Υποψήφιοι είναι οι: Γιάννης Βαρελάς, η Αναστασία Δούκα, η Ειρήνη Μίγα, η Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, ο Ευτύχης Πατσουράκης και ο Θεόδωρος Σταματόγιαννης, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή.
Απονομή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ για νέους καλλιτέχνες γίνεται την Τετάρτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου και παρουσιάζονται τα έργα των έξι υποψηφίων δημιουργών. Υποψήφιοι είναι οι: Γιάννης Βαρελάς, η Αναστασία Δούκα, η Ειρήνη Μίγα, η Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, ο Ευτύχης Πατσουράκης και ο Θεόδωρος Σταματόγιαννης, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ.
Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να αναδείξει το έργο της ανερχόμενης γενιάς των καλλιτεχνών και απονέμεται κάθε δύο χρόνια.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του μάλιστα με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα έργα όλων των καλλιτεχνών παρουσιάζονται στις αίθουσές του, όπου μπορεί να τα δει το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου.
Διαφορετικά υλικά και μέσα όπως σχέδιο, κολάζ, βίντεο και γλυπτά χρησιμοποιεί ο Γιάννης Βαρελάς στο έργο του, στο οποίο διερευνά τους μηχανισμούς της ανθρώπινης αντίληψης.
Η Αναστασία Δούκα εξετάζει οποιαδήποτε ανθρώπινη διαδικασία, καθώς και κάθε μοντέλο γνώσης ή αναμετάδοσης πληροφορίας και κατασκευάζει συμπυκνωμένα αντικείμενα, που αναζητούν τον σκληρά κρυμμένο χρυσό στο εσωτερικό της γης, ως τυχοδιώκτης.
Προσωπικές και ιστορικές αναφορές, μέσα από μια αλληγορική ματιά στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί στο έργο της η Ειρήνη Μίγα θέλοντας να ανακαλύψει την ποίηση και το ειδύλλιο μέσω του χειρισμού παλαιών, απόμακρων γεγονότων και πολιτιστικών προϊόντων.
Βασικό ερευνητικό αντικείμενο της δουλειάς της Αλεξάνδρας Μπαχζέτση αποτελούν τα διάφορα είδη των παραστατικών τεχνών, οι χορογραφικές τεχνικές και οι μορφές σκηνικής συμπεριφοράς καθώς η δημιουργός εξετάζει σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η χειρονομία και η κίνηση σε λαϊκά – εμπορικά είδη ή στην υψηλή τέχνη.
Ο Ευτύχης Πατσουράκης διερευνά με το έργο του την ατομική και συλλογική μνήμη και τη σχέση ταυτότητας και ιστορίας χρησιμοποιώντας κυρίως ευτελή υλικά (post – it, χαρτί από γόπες τσιγάρων, υπολείμματα φωτογραφιών, σελίδες από φωτογραφικά άλμπουμ), τα οποία, κυρίως μέσω της επαναληπτικής χρήσης τους, γίνονται δομικά στοιχεία της εικόνας.
Η δουλειά του Θεόδωρου Σταματόγιαννη τέλος εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο γλυπτικά αντικείμενα μπορεί να προκύψουν από τη γεωμετρία και τη λειτουργία του αρχιτεκτονικού χώρου.
Η επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ αποτελείται από τους: Δάκη Ιωάννου, πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Μαντλίν Μαντλίν Γκρίνστεν, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο. Κάσπερ Κένινγκ, διευθυντή του Μουσείου Λούντβιχ Κολν, Τζέσικα Μόργκαν επιμελήτρια της Tate Modern του Λονδίνου, Σάρα Θόρντον, δημοσιογράφο, Άντρο Γουέκουα, εικαστικό.