Συναυλία της Καμεράτα την Τρίτη στο Μέγαρο με δύο μουσικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα
Δύο μουσικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, αντιπροσωπευτικά δείγματα του κινήματος του μοντερνισμού όπως αυτός εκδηλώθηκε στις δύο όχθες του Ατλαντικού, παρουσιάζει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη Σερενάτα για σόλο βιολί, άρπα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Λέοναρντ Μπέρσταϊν και την «Εξαϋλωμένη Νύχτα» του Άρνολντ Σαίνμπεργκ.
Δύο μουσικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, αντιπροσωπευτικά δείγματα του κινήματος του μοντερνισμού όπως αυτός εκδηλώθηκε στις δύο όχθες του Ατλαντικού, παρουσιάζει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Πρόκειται για τη Σερενάτα για σόλο βιολί, άρπα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Λέοναρντ Μπέρσταϊν, ένα νεοκλασικό έργο με τζαζ επιρροές που γράφτηκε με αφορμή το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και την «Εξαϋλωμένη Νύχτα» (σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων) του Άρνολντ Σαίνμπεργκ, πρώιμο τονικό δείγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού.
Ο σολίστ της συναυλίας Σίμος Παπάνας (βιολί) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979 και σε ηλικία 16 ετών είχε ήδη ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στην Ελλάδα. Έχει master στα μαθηματικά από το πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και bachelor στη μουσική και τα μαθηματικά από το κολέγιο Oberlin, επίσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, τους American Bach Soloists (Σαν Φρανσίσκο), τη Louisiana Sinfonietta, τη Συμφωνική της Constantsa (Ρουμανία), την Ορχήστρα του Debrecen (Ουγγαρία) κ.ά., ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Καναδά και ΗΠΑ. Ο Σίμος Παπάνας είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από το 2003.
Με μουσικές σπουδές σε Αθήνα και Γερμανία στο πιάνο και στη διεύθυνση ορχήστρας, στην οποία στράφηκε πλέον οριστικά μετά το τέλος των σπουδών του, ο συνθέτης και αρχιμουσικός στη συναυλία της 30ης Νοεμβρίου Νίκος Αθηναίος ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός αρχιμουσικός στο Εθνικό Θέατρο (όπερα) του Μάνχαϊμ και εργάστηκε σαν τακτικός αρχιμουσικός όπερας σε διάφορα γερμανικά μουσικά θέατρα.
Το 1990 γίνεται μουσικός διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ, τη σημερινή «Βραδεμβούργια Κρατική Ορχήστρα» της Φρανκφούρτης, με την οποία επεξεργάστηκε και αφομοίωσε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο συμφωνικής μουσικής, ενώ πραγματοποίησε μία σειρά περιοδειών, τόσο στην Γερμανία, όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως Ισπανία, Ρωσία, Λιθουανία, Ισραήλ, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία. Ο Νίκος Αθηναίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για το διάστημα 2000-2010, διευθύνοντας πολλές παραστάσεις όπερας (Traviata, Rigoletto, Trovatore, Carmen, Cavalleria Rusticana, Turandot, Salome κ.ά.) και συναυλίες με έργα συμφωνικής-χορωδιακής μουσικής που ερμηνεύονται σπάνια στην Ελλάδα.
Χορηγός της εκδήλωσης που εντάσσεται στον Κύκλο «Μετατροπίες» είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.