Κονδύλια 39 δισ. δολαρίων ζητά ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πνευμονίας στα παιδιά
Με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας, η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF ζητούν κονδύλια 39 δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση της πνευμονίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οποία σκοτώνει περισσότερα παιδιά από ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF ζητούν κονδύλια 39 δισ. δολαρίων τα επόμενα έξι χρόνια για την καταπολέμηση της πνευμονίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η οποία σκοτώνει περισσότερα παιδιά από ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η ιλαρά μαζί.
Το πρόγραμμα, που ανακοινώνεται με αφορμή την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας στις 2 Νοεμβρίου, έχει στόχο να αποτρέψει 5 εκατομμύρια θανάτους παιδιών από πνευμονία έως το 2016.
Η πνευμονία «είναι απλά ο μεγαλύτερος δολοφόνος που έχει δει ποτέο κόσμος» δήλωσε ο Όριν Λίβαϊν, ειδικός σε θέματα δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και σύμβουλος του ΠΟΥ και της UNICEF.
H πνευμονία, ανέφερε, σκοτώνει κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ευθύνεται για το 20% των παιδικών θανάτων κάθε χρόνο σε ετήσια βάση, συγκριτικά με μόλις 2% για το AIDS.
Δύο είναι τα βασικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος: ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου, όπως γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες, και η ευαισθητοποίηση των νέων μητέρων ώστε να θηλάζουν ταμωρά τους, σε αποκλειστική βάση, για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά το πρώτο εξάμηνο διατρέχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από πνευμονία.
Εκτός από τον εμβολιασμό, ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει στις στρατηγικές του και πιο γενικευμένες παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι το 98% των θανάτων παιδιών από πνευμονία καταγράφεται σε φτωχές χώρες.
Αλλοι ειδικοί επιμένουν πάντως ότι η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί αποκλειστικά στους εμβολιασμούς. Για παράδειγμα, η οργάνωση GAVI, στην οποία συμμετέχουν φορείς του ΟΗΕ και ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα, όπως το Bill & Melinda Gates Foundation, ελπίζει να συγκεντρώσει 4 δισ. δολάρια κατά της πνευμονίας, ποσό που θα διατεθεί αποκλειστικά για τον εμβολιασμό 130 εκατ. παιδιών σε 42 χώρες έως το 2015.
Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854–1918) ήταν σημαντικός Έλληνας θεατρικός συγγραφέας της ύστερης περιόδου του 19ου αιώνα, γνωστός για την ικανότητά του να συνδυάζει την ηθογραφία με τον λυρισμό, όπως στο έργο «Ο Μαγεμένος Βοσκός».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας