Νέα γονίδια αποτρέπουν τις επιδημίες μυκητίασης στο σιτάρι
Οι μύκητες που καταστρέφουν συχνά τις καλλιέργειες σιταριού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την εισαγωγή δύο γονιδίων αντίστασης τα οποία απαντώνται μόνο σε άγριες ποικιλίες, αναφέρουν δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στο περιοδικό Science.
36
Οι μύκητες που καταστρέφουν συχνά τις καλλιέργειες σιταριού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την εισαγωγή δύο γονιδίων αντίστασης τα οποία απαντώνται μόνο σε άγριες ποικιλίες, αναφέρουν δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στο περιοδικό Science.
Οι μύκητες του γένους Puccinia προκαλούν τα διάφορα είδη της ασθένειας «σκωρίασης», η οποία καταστρέφει το σιτάρι και το κάνει να φαίνεται σαν σκουριασμένο. Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν δημιουργήσει ποικιλίες σιταριού ανθεκτικές στη σκωρίαση, όμως οι μύκητες πάντα κατάφερναν να μεταλλαχθούν ώστε να μπορούν να τις μολύνουν.
Οι δύο νέες έρευνες αφορούν γονίδια στα οποία οι μύκητες δύσκολα θα μπορούσαν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, επισημαίνουν οι ερευνητές σε άρθρα του Reuters και του AFP.
Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα του Δρ Σάιμον Κράτινγκερ στο Ινστιτούτο Βιολογίας Φυτών στη Ζυρίχη απομόνωσε από μια άγρια ποικιλία σιταριού το γονίδιο Lr34, το οποίο κάνει τα φυτά απρόσβλητα στη σκωρίαση.
Στη δεύτερη περίπτωση, το γονίδιο αντίστασης Yr36 αναγνωρίστηκε σε διαφορετική άγρια ποικιλία από την ομάδα του Κριστομπάλ Ουάι στο ερευνητικό Κέντρο Τζον Ινς στη Βρετανία.
Τα δύο γονίδια προστατεύουν από διαφορετικά είδη του γένους Puccinia και άρα από διαφορετικά είδη σκωρίασης. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τις άγριες στις εμπορικές ποικιλίες σίτου είτε μέσω γενετικών χειρισμών, είτε με παραδοσιακές διασταυρώσεις.
Η φυσιολογική λειτουργία τους στο σιτάρι παραμένει πάντως άγνωστη.
Οι ανακαλύψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν σκεφτεί κανείς ότι το σιτάρι αντιστοιχεί σήμερα στο 20% των θερμίδων που καταναλώνει ο παγκόσμιος πληθυσμός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar σε μια πρωτοχρονιάτικη εμφάνιση στο Block 33
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- ΗΠΑ: Βρέθηκε νεκρός ο ύποπτος για τους φονικούς πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο Μπράουν
- Τι αλλάζει με το επίδομα ανεργίας: Πώς θα υπολογίζεται με βάση τα χρόνια ασφάλισης
- Οδηγός επιβίωσης: Πως να διαχειριστείς τις άβολες συζητήσεις
- ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια νερού
- Νεκρός 27χρονος μοτοσικλετιστής στη Νέα Φιλαδέλφεια – Μηχανή συγκρούστηκε με τρόλεϊ
- Ουκρανία: Από ποιον λογαριασμό η ΕΕ θα δώσει τα 90 δισ. – Τι αποφασίστηκε για τα ρωσικά παγωμένα κεφάλαια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442