Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών «μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου»
Η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισόδιου στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με έρευνα. Η κατανάλωση ακόμα και μία φορά την εβδομάδα αρκεί για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 13%.
Η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισόδιου στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε στη Φινλανδία και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα στις ΗΠΑ.
Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.660 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τρεις φορές την εβδομάδα τόνο ή άλλα ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα είχαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν στην άνοια, αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι.
Η κατανάλωση τέτοιων ψαριών μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν δύο φορές σε διάστημα πέντε ετών και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Ωστόσο, ο καθηγητής Γίρκι Βίρτανεν του Πανεπιστημίου Κουόπιο της Φινλανδίας σημείωσε ότι μολονότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να προστατεύει από την άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια ωφέλη στα άτομα που έτρωγαν τακτικά τηγανιτά ψάρια.
Εκτός από τον τόνο, άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα, αλλά επίσης και τα καρύδια.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας