Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τοξικολογικές αναλύσεις αποκαλύπτουν φόνο στην οικογένεια των Μεδίκων

Τοξικολογικές αναλύσεις αποκαλύπτουν φόνο στην οικογένεια των Μεδίκων

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εξιχνίασαν ένα έγκλημα τεσσάρων αιώνων και επιβεβαίωσαν τις υποψίες των ιστορικών: Ο Φραγκίσκος των Μεδίκων και η σύζυγός του Μπιάνκα Καπέλο δεν πέθαναν από ελονοσία, αλλά δηλητηριάστηκαν με αρσενικό.

36

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εξιχνίασαν ένα έγκλημα τεσσάρων αιώνων και επιβεβαίωσαν τις υποψίες των ιστορικών: Ο Φραγκίσκος των Μεδίκων και η σύζυγός του Μπιάνκα Καπέλο δεν πέθαναν από ελονοσία, αλλά δηλητηριάστηκαν με αρσενικό.

Ο πιθανότερος ένοχος για τον διπλό φόνο είναι ο αδελφός του Φραγκίσκου, καρδινάλιος Φερδινάνδος των Μεδίκων, ο οποίος εποφθαλμιούσε τον τίτλο του Μέγα Δούκα της Τοσκάνης, αναφέρουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Ως άρχοντες, λάτρεις της τέχνης και χρηματοδότες βασιλέων, οι Μεδίκοι κυβέρνησαν πρώτα στη Φλωρεντία και μετά στην Τοσκάνη, από το 1430 έως το 1737.

Στα γνωστότερα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνεται ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής, που στήριξε τον Μιχαήλ Αγγελο, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και τον Σάντρο Μποτιτσέλι. Τουλάχιστον δύο γυναίκες των Μεδίκων, η Αικατερίνη και η Μαρία -κόρη του Φραγκίσκου- παντρεύτηκαν βασιλείς της Γαλλίας, ενώ από την οικογένεια προήλθαν και τέσσερις πάπες.

Ο Φραγκίσκος Α των Μεδίκων κυβέρνησε στο Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης από το 1574 έως το θάνατό του σε ηλικία 46 ετών στις 17 Οκτωβρίου 1587, μόλις 11 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειάς του. Η σύζυγός του Μπιάνκα υπέκυψε στην ίδια ασθένεια λίγες ώρες αργότερα.

«Αμέσως μετά το θάνατό τους, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι είχαν δηλητηριαστεί» σχολιάζει η Ντονατέλα Λίπι, καθηγήτρια της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το έγκλημα ουδέποτε αποδείχθηκε, ωστόσο τα συμπτώματα που είχαν αναφέρει οι γιατροί του Φραγκίσκου -ναυτία και έμετος, κρύος ιδρώτας, γαστρικό άλγος- ταιριάζουν περισσότερο στη δηλητηρίαση με αρσενικό παρά στην ελονοσία.

Η Λίπι και τρεις συνάδελφοί της εξέτασαν τμήμα του μηριαίου οστού και τρίχες από τον τάφο του Φραγκίσκου στο Παρεκκλήσι των Μεδίκων στη Φλωρεντία (ο τάφος της Μπιάνκα δεν βρέθηκε ποτέ). Εξέτασαν επίσης υπολείμματα οργάνων που βρέθηκαν πρόσφατα μέσα σε δύο αγγεία από τερακότα στην κρύπτη μιας εκκλησίας κοντά στη βίλα του Φραγκίσκου.

Γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα δείγματα «πιθανότατα» ανήκαν στον Φραγκίσκο. Οι τοξικολογικές αναλύσεις στις τρίχες έδειξαν μικρή συγκέντρωση αρσενικού, ωστόσο τα δείγματα ήπατος έφεραν ενδείξεις οξείας δηλητηρίασης με αρσενικό, οι οποίες βρίσκονται σε συμφωνία με το γεγονός ότι το ζευγάρι επέζησε για 11 ημέρες.

«Τα σημαντικά αυτά ευρήματα, σε συνδυασμό με τα ιστορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν για τα γεγονότα πριν και μετά τους σχεδόν ταυτόχρονους θανάτους του ζεύγους, μας επιτρέπουν […] να επιβεβαιώσουμε ότι η οξεία δηλητηρίαση με αρσενικό ήταν η αιτία θανάτου του Φραγκίσκου Α των Μεδίκων και της Μπιάνκα Καπέλο» γράφουν οι ερευνητές.

Όσον αφορά τον ένοχο, «Πιστεύω ότι ήταν ο Φερδινάνδος» σχολιάζει η Δρ Λίπι. «Ήταν αυτός που επωφελήθηκε. Εξουδετέρωσε τον αδελφό του και τη μισητή Μπιάνκα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο