Η πανδημία γρίπης των πτηνών «θα σκότωνε έως και 81 εκατ. ανθρώπους»
Μια πανδημία γρίπης παρόμοιας με την ισπανική γρίπη τους 1918-20, θα στοίχιζε τη ζωή σε 51-81 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με το το 96% των θυμάτων θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτιμά η βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Μια πανδημία γρίπης παρόμοιας με την ισπανική γρίπη τους 1918-20, θα στοίχιζε τη ζωή σε 51-81 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με το το 96% των θυμάτων θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκτιμά η βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο.
Ο απολογισμός μιας τέτοιας καταστροφής θα ήταν μεγαλύτερος από του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, στη διάρκεια εκτιμάται ότι πέθαναν 50 με 62 εκατ. άτομα.
Ο Κρίστοφερ Μιούρεϊ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βασίστηκε σε δεδομένα από 27 χώρες για την πανδημία ισπανικής γρίπης περίοδο 1918-20, ώστε να υπολογίσει προσεγγιστικά τον απολογισμό ενός αντίστοιχου φαινομένου το 2004, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτανε τα 6,37 δισεκατομμύρια.
Η ισπανική γρίπη, που στοίχισε τη ζωή σε 20-50 εκατομμύρια ανθρώπους, προκλήθηκε από τον ιό Η1Ν1 των πτηνών, ο οποίος μεταλλάχθηκε και άρχισε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλες δύο πανδημίες, η ασιατική γρίπη του 1957 (με 4 εκατομμύρια νεκρούς) και η γρίπη του Χονγκ Κονγκ του 1968 (περίπου 2 εκατομμύρια νεκροί) προκλήθηκαν από «υβριδικούς» ιούς, δηλαδή ιούς που προήλθαν από ανταλλαγή γονιδίων μεταξύ του ιού της γρίπης των πτηνών και του ιού της γρίπης του ανθρώπου.
Το 1918-20 το ποσοστό θνησιμότητας από την πανδημία έφτανε στο 0,20% στη Δανία, στο 0,75% στη Γαλλία και τη Γερμανία, στο 1,4% στην Ιταλία αλλά στο 4,39% στην Ινδία.
Εάν μια παρόμοια πανδημία είχε ξεσπάσει το 2004, θα πέθαινε το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού: το 49% των θυμάτων θα προερχόταν από την Ασία, το 29% από την υποσαχάρια Αφρική και το 10% από τη Μέση Ανατολή.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.