Η Νοτιοαφρικανή συγγραφέας Ναντίν Γκόρντιμερ τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά τη νομπελίστα συγγραφέα Ναντίν Γκόρντιμερ θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη διάλεξη που θα δώσει η Νοτιοαφρικανή αγωνίστρια κατά του Απαρτχάιντ το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά και να θέσουν τα ερωτήματα τους στη νομπελίστα συγγραφέα Ναντίν Γκόρντιμερ θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη διάλεξη που θα δώσει η Νοτιοαφρικανή αγωνίστρια κατά του Απαρτχάιντ το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Ναντίν Γκόρντιμερ), κόρη Εβραίων μεταναστών ρώσικης καταγωγής, γεννήθηκε το 1923 στο Σπρίνγκς, μια πολίχνη δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότιο Αφρική. Αρχισε να γράφει από την ηλικία των εννέα χρόνων και στα 15 της δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Face to face (Πρόσωπο με πρόσωπο) δημοσιεύτηκε το 1949.
Ακολούθησαν άλλες οκτώ συλλογές διηγημάτων και δέκα μυθιστορήματα, στα οποία εκφράζει έντονα την αντίθεσή της στο τότε ρατσιστικό καθεστώς της πατρίδας της. Το 1974 με το μυθιστόρημα της The Conservationist (Ο συντηρητής) κέρδισε το Βραβείο Μπούκερ.
Το 1991 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της. Το μυθιστόρημα της Το όπλο του σπιτιού είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε μετά την πτώση του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1998. Η 82χρονη συγγραφέας έζησε όλη της τη ζωή -και συνεχίζει να ζει- στη Νότιο Αφρική.
Η Ναντίν Γκόρντιμερ είναι ο πρώτος άνθρωπος που θέλησε να δει ο Νέλσον Μαντέλα βγαίνοντας από τη φυλακή, ενώ στην ίδια ανήκει η ιδέα να καλέσει συγγραφείς από όλο τον κόσμο, για να κυκλοφορήσει μια ανθολογία διηγημάτων (Λέγοντας Ιστορίες), τα έσοδα από την οποία θα διατεθούν σε ιδρύματα και οργανισμους που ασχολούνται με την προληπτική εκπαίδευση κατά του AIDS και την περίθαλψη ατόμων που νοσούν από αυτό.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα της: Μια ιδιοτροπία της φύσης (1987), Η ιστορία του γιου μου (1990), Το όπλο του σπιτιού (1998), Ένας τυχαίος εραστής (2001), η συλλογή δοκιμίων Ζώντας με την ελπίδα και την Ιστορία (2004) καθώς και η συλλογή διηγημάτων διάσημων συγγραφέων Λέγοντας ιστορίες (2004) που επιμελήθηκε η ίδια.
Κοινωνός και γνώστης της ελληνικής κουλτούρας, στο λόγο που εκφώνησε στην τελετή βράβευσής της με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας η Ναντίν Γκόρντιμερ αναφέρθηκε και στη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «Τέχνη είναι όχι τόσο η απεικόνιση του αντικειμένου όσο των δυνάμεων που το δημιούργησαν».
Η διάλεξη της Ναντίν Γκόρντιμερ εντάσσεται στις εκδηλώσεις του προγράμματος Megaron Plus. Τη Ναντίν Γκόρντιμερ θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη. Η γενική είσοδος στη διάλεξη της Ναντίν Γκόρντιμερ είναι 8 ευρώ, ενώ τα φοιτητικά έχουν 3 ευρώ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.