Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Βάση για συνομιλίες, που θέλει δουλειά», λένε ΕΕ, Καναδάς και Ιαπωνία
Σε κοινή δήλωσή τους, ΕΕ, Καναδάς και Ιαπωνία, απαντούν στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία. Υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι η βάση για συνομιλίες, αλλά χρειάζεται επεξεργασία για να διασφαλιστεί η ειρήνη.
Με κομψό και προσεκτικό τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και η Ιαπωνία εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία. Το σχέδιο απαιτεί παραχωρήσεις από το Κίεβο που δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές (π.χ. παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία), με αντάλλαγμα μια υπόσχεση για εγγυήσεις ασφαλείας μέσω του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «η εφαρμογή των στοιχείων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και που αφορούν το ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν τη συγκατάθεση των μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αντίστοιχα».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, δέχεται ασφυκτική πίεση από τις ΗΠΑ να το δεχθεί, και έχει υποσχεθεί με διάγγελμά του να «εργαστεί μέσω της διπλωματίας», ώστε να πετύχει αλλαγές..
Η κοινή δήλωση
Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, Ευρωπαίοι ηγέτες και οι πρωθυπουργοί των Καναδά και Ιαπωνίας, αναφέρονται τα εξής:
«Η δήλωση εγκρίθηκε από τους:
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΠρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα,
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,
Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς,
Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν,
Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ,
Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι,
Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ,
Πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ,
Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Ντικ Σχοφ,
Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν,
Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε,
Πρωθυπουργό του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ,
Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σανάε Τακαΐτσι.
Χαιρετίζουμε τις συνεχείς προσπάθειες των ΗΠΑ να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία.
Το αρχικό σχέδιο του σχεδίου 28 σημείων περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία που θα είναι απαραίτητα για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Πιστεύουμε, επομένως, ότι το σχέδιο αποτελεί μια βάση η οποία θα απαιτήσει πρόσθετη εργασία. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μελλοντική ειρήνη θα είναι βιώσιμη. Είμαστε ξεκάθαροι ως προς την αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία. Ανησυχούμε επίσης για τους προτεινόμενους περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίοι θα αφήσουν την Ουκρανία ευάλωτη σε μελλοντικές επιθέσεις.
Επαναλαμβάνουμε ότι η εφαρμογή των στοιχείων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και που αφορούν το ΝΑΤΟ θα χρειαζόταν τη συγκατάθεση των μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αντίστοιχα.
Με την ευκαιρία αυτή υπογραμμίζουμε τη δύναμη της συνεχιζόμενης υποστήριξής μας προς την Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά με την Ουκρανία και τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες».
We welcome the continued US efforts to bring peace to Ukraine.
The initial draft of the 28-point plan includes important elements that will be essential for a just and lasting peace. We believe therefore that the draft is a basis which will require additional work.
We are… pic.twitter.com/2bXQDZZumO
— António Costa (@eucopresident) November 22, 2025
- Ο Πορζίνγκις το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη και η… Αθήνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)















![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442