Ζελένσκι: Συνωστισμός στο Οβάλ Γραφείο – Ποιοι άλλοι εκτός από τη Λάιεν θα συνοδεύσουν τον ουκρανό πρόεδρο
«Μετά από αίτημα του προέδρου Ζελένσκι θα συμμετάσχω στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Χ
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συμμετάσχει στη συνάντηση Ζελένσκι – Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.
Σε ανάρτησή της στο Χ, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες ενώ τόνισε ότι η δική της συμμετοχή έρχεται μετά από αίτημα του ουκρανού προέδρου.
Την ανάρτηση της Λάιεν ακολούθησαν οι δηλώσεις Μερτς, Μακρόν, Μελόνι, Στάρμερ, Σταμπ αλλά και Ρούτε ότι θα συμμετάσχουν επίσης στις συνομιλίες με τον Τραμπ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν ανάφερε ακόμα ότι η ίδια θα υποδεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες τον Ζελένσκι προκειμένου να συμμετάσχουν από κοινού στην τηλεδιάσκεψη της «Συμμαχίας των Προθύμων».
This afternoon, I will welcome @ZelenskyyUa in Brussels.
Together, we will participate in the Coalition of Willing VTC.
At the request of President Zelenskyy, I will join the meeting with President Trump and other European leaders in the White House tomorrow.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 17, 2025
Μερτς και Μακρόν στον Λευκό Οίκο
Ελάχιστα λεπτά μετά την ανάρτηση Λάιεν έγινε γνωστό ότι στις συζητήσεις με τον Τραμπ θα συμμετάσχουν και ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αλλά και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Το ταξίδι θα χρησιμεύσει ως ανταλλαγή πληροφοριών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου.
«Ο καγκελάριος Μερτς θα συζητήσει την κατάσταση των ειρηνευτικών προσπαθειών με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και θα υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της Γερμανίας για μια ταχεία ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Οι συνομιλίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εγγυήσεις ασφάλειας, τα εδαφικά ζητήματα και τη συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας στην άμυνά της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση της πίεσης των κυρώσεων».
Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας αναφέρει ότι οι ηγέτες θα επιδιώξουν «τον συντονισμό μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης που θα διαφυλάσσει τα ζωτικά συμφέροντα της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης».
Η Ντάουνινγκ Στριτ στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει ότι ο Κιρ Στάρμερ «μαζί με άλλους ευρωπαίους εταίρους, είναι έτοιμος να υποστηρίξει την επόμενη φάση των περαιτέρω συνομιλιών και θα επαναβεβαιώσει ότι η υποστήριξή του προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούττε και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ επίσης θα παραστούν στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό αργότερο.
Και οι δύο άνδρες είναι γνωστό ότι έχουν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Τι θέλουν να πετύχουν οι Ευρωπαίοι
Σε αυτό το στάδιο, παραμένει ασαφές ποιοι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα παραστούν στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ μαζί με τον Ζελένσκι.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να επιλέγουν να μην αντιπαρατεθούν δημόσια με τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόρριψη του σταδίου της κατάπαυσης πυρός, που ήταν βασικό τους αίτημα πριν από τη συνάντηση του αμερικανου προέδρου με τον Πούτιν, αλλά να τονίσουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να συμφώνησαν στο να συμμετάσχουν στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, μόλις επιτευχθεί συμφωνία.
Από τις πρώτες δηλώσεις φαίνεται ότι οι ηγέτες της Ευρώπης αποδέχονται την πρόταση του Τραμπ για απευθείας ειρηνευτική συμφωνία και θέλουν να δείξουν ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η δική τους παρουσία είναι απαραίτητη.
Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης των Ευρωπαίων περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ζητήματα.
Το πρώτο είναι οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να εμπλακεί περισσότερο ο Ζελένσκι σε πιθανές μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Το δεύτερο είναι το είδος των εγγυήσεων ασφαλείας που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία και σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν οι ΗΠΑ σε αυτές.
- Χολαργός: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της επίθεσης με μαχαίρι στον 14χρονο
- Ο Δένδιας ζήτησε συγγνώμη από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – Τα «καρφιά» στον Μητσοτάκη
- Τέλος στις φωτοτυπίες ταυτότητας – Αλλάζουν όλα στις καθημερινές συναλλαγές
- Ρεκόρ με ουρά: 2.397 Golden Retriever έφεραν το χαμόγελο στο Μπουένος Άιρες – «Χρυσό Κύμα»
- Δημοσκόπηση: Ολική επαναφορά Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο – Ένας στους πέντε πολίτες δηλώνουν δυνητικοί ψηφοφόροι
- Πυροβολισμοί στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντάκι
- Τζέρεμι Ο. Χάρις: Ελεύθερος χωρίς κατηγορίες στην Ιαπωνία ο ηθοποιός του Emily In Paris μετά την υπόθεση MDMA
- Κέμνιτζ – Πανιώνιος 73-68: «Έμεινε» από δυνάμεις στο 4ο δεκάλεπτο…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442