Η UEFA έχει στρέψει το βλέμμα της σε δύο μεγάλους της Premier League, την Τσέλσι και την Άστον Βίλα, καθώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι μεταξύ τους μεταγραφές γίνονται με «φουσκωμένες» τιμές για να εξυπηρετήσουν οικονομικούς σκοπούς και να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα — όχι απαραίτητα για αμιγώς αγωνιστικούς λόγους.
Σύμφωνα με τους The Times, η UEFA έχει προειδοποιήσει επισήμως τους δύο συλλόγους ότι κάθε νέα μεταγραφή θα εξετάζεται εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί αν το πραγματικό της κόστος ανταποκρίνεται στην αξία των παικτών ή αν απλώς λειτουργεί σαν εργαλείο για να εμφανίζουν υψηλότερα έσοδα στα λογιστικά τους βιβλία και έτσι να συμμορφώνονται τυπικά με τους κανόνες του Financial Fair Play.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιες πρακτικές στην Premier League, όπου τα τελευταία χρόνια αρκετές ομάδες αντάλλαξαν ποδοσφαιριστές με υπερβολικά ποσά προκειμένου να καταγράψουν «στα χαρτία» υπεραξίες και να φανούν οικονομικά υγιείς.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα: ο νεαρός Ομάρι Κέλιμαν μετακινήθηκε από την Άστον Βίλα στην Τσέλσι για 22 εκατ. ευρώ χωρίς καν να έχει αγωνιστεί ακόμα με τους «μπλε», ενώ ο Ίαν Ματσέν έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο για 43,3 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη 29 συμμετοχές με τη Βίλα την προηγούμενη σεζόν.
Θα αυξηθεί το πρόστιμο από την UEFA
Η UEFA δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει επιβάλει πρόστιμο 31 εκατ. ευρώ στην Τσέλσι για παραβίαση των οικονομικών κανόνων, ποσό που μπορεί να εκτιναχθεί στα 91 εκατ. αν δεν συμμορφωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αντίστοιχα, η Βίλα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 11 εκατ. ευρώ, με το ποσό να μπορεί να φτάσει τα 26 εκατ. ευρώ εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ταυτόχρονα, UEFA και οι δύο σύλλογοι γνωρίζουν καλά πως εάν αποδειχθεί ότι οι συναλλαγές αυτές δεν ήταν «καθαρές», υπάρχει ορατός κίνδυνος αποκλεισμού και για τις δύο ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μία σεζόν.
Οι «μπλε» και οι «χωριάτες» έχουν ήδη δηλώσει ότι κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση, σε μια περίοδο όπου το Financial Fair Play επιδιώκει να περιορίσει πρακτικές που αλλοιώνουν την οικονομική ισορροπία και τη διαφάνεια του ποδοσφαίρου.
Αυτή είναι η ανανεωμένη λίστα με τα κορυφαία συμβόλαια της Ευρωλίγκας, μετά τη συμφωνία του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις με τον Παναθηναϊκό και την επιστροφή του Αμερικανού στην Ευρώπη.
Μέσα Φλεβάρη και ο Ολυμπιακός έπιασε πρώτα τους 340 τίτλους και έπειτα εξασφάλισε μια ακόμη παρουσία σε οκτάδα κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με 6/8 ενεργά τμήματα στην Ευρώπη...
Το τελευταίο επεισόδιο στη διαμάχη του Ουκρανού αθλητή με τη ΔΟΕ παίχθηκε το πρωϊ της Πέμπτης με τον αποκλεισμό του από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026.
Ο Κάρλος Αλκαράθ και ο Bad Bunny, από τα courts του τένις μέχρι τη σκηνή του Super Bowl, μιλούν την ίδια γλώσσα: αυτή της επιτυχίας, της επιρροής και της νέας εποχής