Ισραήλ: Ο Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε μεταφορά της πρεσβείας της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ
Ο Χαβιέρ Μιλέι κατηγόρησε μέρος της διεθνούς κοινότητας ότι «χειραγωγείται από τρομοκράτες και μετατρέπει τα θύματα σε θύτες». Και εξέφρασε τη στήριξή του στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας του θα μεταφερθεί το 2026 στην Ιερουσαλήμ. Το Μπουένος Άιρες είναι η έβδομη πρωτεύουσα που λαμβάνει αυτή την απόφαση, αφότου το Ισραήλ μετέφερε την πρωτεύουσα από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε στο ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ). Δήλωσε:
«Είμαι περήφανος που ανακοινώνω ενώπιον σας ότι το 2026 θα γίνει η μεταφορά της πρεσβείας μας στην πόλη της δυτικής Ιερουσαλήμ». Ο Χαβιέρ Μιλέι είχε προσκληθεί να εκφωνήσει ομιλία στο ισραηλινό κοινοβούλιο με την ευκαιρία της δεύτερης επίσημης επίσκεψης του στην Ιερουσαλήμ. Η πρεσβεία της Αργεντινής βρίσκεται σήμερα στη Χερζλίγια, κοντά στο Τελ Αβίβ.
«Δίπλα σας σε δύσκολες στιγμές»
Απευθυνόμενος στα μέλη της Κνεσέτ, ο Χαβιέρ Μιλέι εξέφρασε τη στήριξή του στο Ισραήλ. «Η Αργεντινή στέκεται δίπλα σας σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Δυστυχώς, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας που χειραγωγείται από τρομοκράτες και μετατρέπει τα θύματα σε θύτες».
Η αναφορά αφορούσε τη Χαμάς, την οποία η Αργεντινή έχει κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Χαβιέρ Μιλέι και Μπενιαμίν Νετανιάχου
Είπε, επίσης, ότι το Μπουένος Άιρες θα συνεχίσει να απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων με υπηκοότητα Αργεντινής.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Το Ισραήλ που κατέκτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του ισραηλινοαραβικού πολέμου του 1967 την προσάρτησε μετά από αυτό. Η ενέργεια αυτή δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι, που ζητούν τη λύση του Μεσανατολικού με τη δημιουργία δύο κρατών, επιθυμούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσά τους.
Ακόμη έξι χώρες έχουν μεταφέρει τις πρεσβείες
Η διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και ο τόπος χωροθέτησης των παρουσία ξένων πρεσβειών είναι ζητήματα που αναζωπυρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017. Τότε, κατά την πρώτη θητεία του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας δεκαετίες διεθνούς συναίνεσης, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας.
Έκτοτε, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Κόσοβο και η Παπούα Νέα Γουινέα έχουν πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες βρίσκονται στο Τελ Αβίβ.
- Συνταγή: Stroganoff με μανιτάρια
- Επίδειξη ισχύως στην Κίνα: Βομβαρδιστικά των ΗΠΑ ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα πέταξαν πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας
- Φρίκη στη Μιανμάρ: 31 νεκροί σε βομβαρδισμό της χούντας εναντίον νοσοκομείου
- Hair trends: Τα 5 must χτενίσματα του χειμώνα
- Καιρός: Γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Ποια είναι τα μπαζωμένα ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα
- Margo’s Got Money Troubles: Η πρεμιέρα της σειράς με τις Μισέλ Φάιφερ, Ελ Φάνινγκ και Νικόλ Κίντμαν
- Πάρ’ το αλλιώς: Έξι τρόποι για να βάλεις τη σχέση από το τέλμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 11.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/colton-sturgeon-6FQuEH9mcNk-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442