Νέα συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας για ΜΟΕ τη Δευτέρα – Γιατί δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
Η τελευταία συνάντηση για τα ΜΟΕ είχε γίνει στις 6 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη
Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025 θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έχει την ευθύνη για αυτό το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, αντιστοίχως. Στις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες θα μετέχουν επίσης ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η προηγούμενη συνάντηση ήταν στις 6 Νοεμβρίου 2024
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας – Τουρκίας είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2024, σε πολύ καλό κλίμα.
Τα ΜΟΕ όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα δεν αποτελούν διαπραγμάτευση, αλλά στοχεύουν στην ανάπτυξη σχέσεων και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Στην συνάντηση του περασμένου Νοέμβρη τα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση ήταν αυτά της ανταλλαγής επισκέψεων αξιωματικών των δύο χωρών, της συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σχολεία, καθώς και αθλοπαιδιές.
Τα ΜΟΕ δεν είναι διαπραγμάτευση
Όπως τόνιζαν μετά τη συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου στο in αρμόδιες πηγές ζητήματα που έχουν κατά καιρούς προκύψει το τελευταίο διάστημα, όπως η ανταλλαγή navtex για το ερευνητικό AEGEON δεν μπήκαν καν στο τραπέζι και δεν προβλεπόταν να είναι σε καμία περίπτωση μέρος της συζήτησης. Ως εκ τούτου και σε αυτή τη συνάντηση δεν αναμένεται να μπουν στη συζήτηση τα θέματα που προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στα μέσα Μαΐου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η υλοποίηση των ΜΟΕ δείχνει ότι οι δύο πλευρές έχουν διάθεση συνέχισης του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, παρά τις όποιες παραφωνίες.
Γιατί στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του in η Θεσσαλονίκη επελέγη γιατί οι δύο αντιπροσωπείες έχουν συμφωνήσει να μην συναντιούνται μόνο στις πρωτεύουσες Άγκυρα και Αθήνα. Έτσι μετά την τελευταία συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη έδωσε μία καλή εναλλακτική, αφού μπορεί να δώσει και όλες τις απαιτούμενες διοικητικές διευκολύνσεις.
Το ραντεβού των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να κλείσει το βράδυ με το καθιερωμένο δείπνο στο πλαίσιο της φιλοξενίας.
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
- Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Καιρός: Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια – Έντονη αστάθεια μέχρι τις Γιορτές
- Νεκρός ο διάσημος βαρύτονος Τζούμπιλαντ Σάικς μετά από πολλαπλές μαχαιριές – Συνελήφθη ο γιος του για τη δολοφονία του
- Χανιά: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442