Πάρ’ το αλλιώς: Τρεις εναλλακτικές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα
Τρεις συνταγές που έχει παρουσιάσει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα του «Buongiorno» και θα μπορούσαν να... λειτουργήσουν την Καθαρά Δευτέρα. Μέρα που είναι.
Τρεις συνταγές που συνδυάζουν λαχανικά, θαλασσινά και πολλές γεύσεις, από αυτές που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά. Καθαρά Δευτέρα σήμερα, μην ξεχνιόμαστε.
Η διαφορά με το ριζότο είναι ότι το ρύζι εδώ δεν θωρακίζεται – σοτάρουμε πρώτα τα θαλασσινά.
Η εκτέλεση
Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ξεκινάμε πρώτα με τα θαλασσινά: τις γαρίδες, το καλαμάρι και τα μύδια, προσθέτεις τα μπαχαρικά, σκόνη κρόκου Κοζάνης και λίγο φινόκιο για το άρωμα.
Μόλις έχουν σωταριστεί, σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, χωρίς να το πολυανακατεύουμε.
Αυτό που προσέχουμε είναι το ρύζι να έχει ζουμί – στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ζωμός είναι από νερό, σαφράν, κρόκο Κοζάνης και λίγο κρασί.
Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε για 10 με 12 λεπτά στη φωτιά.
Μπόνους: αν θέλετε να ακολουθήσετε την ισπανική μέθοδο, βάζετε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και γίνεται σαν παέγια.
Τα όσπρια τα βράζουμε ξεχωριστά αλλά στο ίδιο νερό για να πάρουν τη γεύση.
Η διαδικασία
Διαλέγουμε τα όσπρια που θέλουμε, τα βράζουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Για τη συγκεκριμένη οσπριάδα επιλέξαμε μαυρομάτικα, ρεβύθια, πράσινη φακή και κόκκινο φασόλι.
Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τις πιπεριές.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κολοκύθι, το άνηθο και τη ρίγανη.
Μετά προσθέτουμε τη μελιτζάνα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Την ίδια ώρα, σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τα όσπρια και τη σως που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και τοποθετούμε την οσπριάδα σε πιάτο.
Το ψάρι και τα λαχανικά τα βράζουμε ταυτόχρονα σε ένα τηγάνι μέσα σε κρασί και λεμόνι. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Η διαδικασία
Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε λευκό κρασί και λεμόνι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε έναν κόκο πιπέρι, μια σκελίδα σκόρδο, θυμάρι, ρίγανη, δάφνη και ουσιαστικά ετοιμάζουμε έναν ζωμό.
Επόμενη κίνηση είναι να προσθέσουμε στο τηγάνι τα λαχανικά, τα οποία θέλουν τον ίδιο χρόνο με το ψάρι για να ετοιμαστούν. Βάζουμε μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο και κολοκυθάκι, σέλερι και σελινόριζα, ενώ ξύνουμε και λίγο λεμόνι.
Και μετά βάζουμε τον μπακαλιάρο μέσα στο τηγάνι σε μικρά κομμάτια.
Καπακώνουμε το τηγάνι και το αφήνουμε για 15 λεπτά.
Αφού ψηθεί το ψάρι, παίρνουμε το ζουμί, το «δένουμε» με λίγο κορν φλάουρ και έχουμε έτοιμη και τη σάλτσα.